Дан високих званица на Заједничком гађању циљева у ваздушном простору „Шабла 2019“

Четвртак, 13.6.2019 | Обука
– Наша војска можда није најбогатија и најопремљенија, али је сигурно једна од најобученијих армија која има можда и најбогатије борбено искуство. Наши припадници РВ и ПВО су показали изузетну обученост, мотивисаност, дисциплину. Све мете су оборене са минималним утрошком средстава, сви задаци који су били пред њима су испуњени и од наше војске има пуно да се научи што су нам рекли и представници Бугарске армије и армије Сједињених Америчких Држава – изјавио је данас министар одбране Републике Србије Александар Вулин на дану високих званица на заједничком гађању циљева у ваздушном простору „Шабла 2019“, коме је присуствовао на позив министра одбране Републике Бугарске Красимира Каракачанова.

Према његовим речима, припадници наше војске су цењени где год да дођу, а ми можемо бити сигурни у будућност и мир наше земље.

– Са оваквом војском, која показује да је боља и од најбољих на свету, можемо да будемо сигурни да ће наша слобода бити сачувана – истакао је министар Вулин.

Говорећи о сарадњи, министар одбране је нагласио да је наше стратешко опредељење војна неутралност, као и да Србија неће постати чланица НАТО пакта, али кроз програм Партнерство за мир, што сматрамо оптималним нивоом наше сарадње, ми сарађујемо са земљама које су у НАТО пакту.

– Ово је за нас веома значајно и гледамо како се они обучавају, видимо која средства користе, разумемо боље њихове процедуре, њихов тактички поглед на одређене ситуације и за сваку војску је увек добро да се сусреће са другим армијама. А када су наши суседи у питању, то је онда и развијање међусобног поверења, бољег односа и однос наших војски је свакако такав да можемо да будемо мирни и поуздани – нагласио је министар Вулин.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије успешно су данас извршили гађање циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“, чиме је завршено пето заједничко гађање са припадницима оружаних снага Републике Бугарске.

Завршном гађању на вежби су присуствовали и премијер Републике Бугарске Бојко Борисов, министар одбране Републике Бугарске Красимир Каракачанов, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Премијер Борисов је истакао значај сарадње, указујући да су гађање и заједничка вежба били прилика за увежбавање и представљање способности сваке од земаља учесница. Он је, такође, истакао да је сарадња важна за очување мира на Балкану.  

Говорећи о резултатима показаним на данашњем гађању, генерал Жарковић је истакао да ловачка авијација и ракетне јединице за ПВД показују одличну оспособљеност посада и послуга.

– Мени је заиста било задовољство да присуствујем овом гађању, јер је циљ постигнут у потпуности и све мете предвиђене за уништење су уништене. Још једном смо показали исправност наше обуке на земљи како бисмо показали што боље резултате – нагласио је генерал Жарковић.

Осврнувши се на учешће наше авијације на овој вежби 2011. године, командант РВ и ПВО је истакао да смо ми и тада имали увежбане пилоте авиона МиГ-29, али да ове године у гађању учествује значајно већи број пилота и авиона, што значи да имамо већи број авиона на којима се остварује налет и тиме ниво налета по пилоту.

– Изузетно је значајно да што више пилота има прелет где остварује ватрено дејство, то је највиши ниво обуке и после овога ви сте спремни да извршавате све борбене задатке – истакао је генерал Жарковић.

Командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, помоћник руководиоца гађања за ракетне јединице за ПВД на вежби „Шабла 2019“, истакао је да је овогодишње гађање јединица Војске Србије било изузетно.

– После 15 година, послужиоци на систему „стрела 2М“ извршили су успешно гађање, ловачка авијација други пут на овом полигону после 2011. године извела је изузетно гађање. Ми „ракеташи“ практично сваке друге године долазимо, а ово је пето гађање. Из мог угла, мислим да је било врло добро и одлично и за сваку похвалу – оценио је генерал Јанковић.

Говорећи о успешности гађања, генерал Јанковић је истакао да су све мете које су биле лансиране, четири падобранске и једна радио-управљана мета РУМ, погођене и уништене, као и да су три падобранске мете лансиране за ловачку авијацију такође уништене.

– Бојно гађање је круна сваке обуке и оно има специфичну тежину, јер се ракеташ постаје тек по извршеном бојном гађању – истакао је генерал Јанковић додајући да се у овако сложеним ситуацијама гађања људи очеличе и врате комплетни и искуснији с више знања.

Међу учесницима овогодишњег гађања на „Шабли“ одличне резултате и поготке је остварила и потпоручник Христина Филиповић, командир ракетног вода у артиљеријско-ракетној батерији за ПВД малог домета у Центру за обуку РВ и ПВО. Она је прва жена која је у нашој војсци извршила гађање ракетом „стрела 2М“ на циљ и остварила директан погодак на овогодишњој вежби.

– Учествовала сам у бојевом гађању преносним ракетним системом за ПВД „стрела 2М“, а задатак је био гађање покретних циљева. Имала сам част да прва отворим бојево гађање – нагласила је потпоручник Филиповић.

Говорећи о значају искуства учешћа на овом гађању, истакла је да је то била прилика да примени своје знање које је током школовања стекла.

На заједничком гађању учествовало је око 130 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Циљ гађања је подизање нивоа способности јединица Војске Србије за заштиту ваздушног простора.

Руководилац вежбе је бригадни генерал бугарске армије Пету Мирчев, а заменик руководиоца вежбе „Шабла 2019“ бригадни генерал Александар Бјелић.

Овогодишња вежба на „Шабли“ окупила је више од 1.400 учесника, а припадници Војске Србије успешно су на том полигону Бугарске армије изводили гађања 2010, 2011, 2013. и 2017. године.

Повезане вести