Успешна евалуација јединица за мултинационалне операције

Петак, 27.10.2017 | Обука

Декларисане јединице Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама данас су, у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“, завршиле други део тактичке вежбе „Стена 02“.

Декларисане јединице Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама — лака пешадијска чета из састава Треће бригаде копнене војске, вод војне полиције из састава Трећег батаљона војне полиције из Ниша и вод атомско-биолошко-хемијске одбране из 246.батаљона АБХО из Крушевца, данас су у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ завршиле други део тактичке вежбе „Стена 02“.

У оквиру тактичке вежбе јединице су успешно прошле НАТО евалуацију нивоа 2 према стандардима и процедурама евалуације борбене спремности копнених јединица и Концепта оперативних способности.

Борбену спремност и способности декларисаних јединица оцењивао је мултинационални евалуаторски тим састављен од 27 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, а правилност и објективност оцењивања надгледао је посматрачки тим из команди здружених снага НАТО из Напуља и копнених снага Измир.

На челу мултинационалног евалуаторског тима налазио се пуковник Марио Арбутина из Управе за оперативне послове Генералштаба, који је похвалио целокупну организацију вежбе и истакао да су јединице на евалуацији показале професионалан однос према задацима, мотивисаност и споспобности за извршавање сложених задатака карактеристичних за мултинационалне операције, као што су обезбеђење конвоја са хумантарном помоћи, контрола масовних окупљања, хеликоптерски десанти, патролирање, успостављање контролних пунктова, деконтаминација људства и опреме, евакуација повређених и друго.

Декларисане јединице су на вежби користиле наоружање и опрему која би се употребљавала приликом ангажовања у мултинационалним операцијама.

Претходне седмице, у оквиру првог дела тактичке вежбе „Стена 02“, успешно је извршена евалуација нивоа 1 инжињеријске чете опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности. 

Повезане вести