Vazduhoplovnomedicinski institut

Vazduhoplovnomedicinski institut (VMI) je ustanova Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koja se bavi vazduhoplovnom medicinom. Po svojim stručnim mogućnostima, dijagnostičkoj opremi i smeštajnim kapacitetima, VMI se ubraja u najrazvijenije ustanove tog tipa u Evropi.

U sastavu VMI su uprava, odeljenje za vazduhoplovnu fiziologiju, odeljenje za medicinsko-psihološku ekspertizu, vojnolekarska komisija za letače i padobrance i pomoćno odeljenje.

VMI je od 18. juna 2007. godine na osnovu odluke Direktorata civilnog vazduhoplovstva Aero Medical Center broj 001 u državi i ima ovlašćenje za izdavanje uverenja za obavljene lekarskih pregleda ovlašćenog vazduhoplovnog osoblja po S-JAR-FCL-3 (Joint Aviation Requirements – Flight Crew Licencing).

Načelnik Vojnomedicinskog instituta je potpukovnik Nenad Bačević.

Zadaci Instituta


Zadaci Vazduhoplovnomedicinskog instituta su:

  • selekcija letača, fiziološka trenaža letača,
  • periodični pregledi/ocenjivanje vojnih i civilnih letača, padobranaca i kontrolora letenja,
  • nastava iz oblasti vazduhoplovne medicine (teorijska i praktična), naučnoistraživački rad,
  • razvoj i periodični pregledi zaštitne opreme i sredstava za letače,
  • koordinacija i razvoj vazduhoplovnomedicinskih pravilnika,
  • unapređenje letačke bezbednosti, preko ispitivanja vazduhoplovnih udesa i predlaganja zaštitnih mera,
  • vazduhoplovnomedicinska podrška stranih armija,
  • stalna medicinska spremnost za transformaciju u ratnu medicinsku ustanovu u slučaju rata.

Tradicije VMI


Vazduhoplovnomedicinski institut je osnovan 11. novembra 1945. godine. U početku je bio mala specijalizovana bolnica namenjena obolelim i povređenim pilotima.

Hiperbaričnom medicinom se bavi od svog nastanka, a sa selekcijom letača počelo se 1946. godine. Godinu dana kasnije zaživela su istraživanja iz oblasti vazduhoplovne medicine.

Trenaža pilota i testiranja na humanoj centrifugi počinju 1978. godine, a trenaža i obuka pilota na uređaju za prostornu dezorijentaciju počinju 1987. godine.

Od 1981. godine ustanovljena je i od strane Ministarstva zdravlja ozvaničena, specijalizacija vazduhoplovne medicine u trajanju od tri godine.

VMI je u novi objekat na aerodromu Batajnica preseljen 1988. godine. Nakon uništenja objekta VMI u Batajnici, 15. jula 1999. godine ulazi u sastav Zavoda za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije i menja naziv u Institut za vazduhoplovnu medicinu.

Institut se od 15. februara 2010. godine nalazi u sastavu Ratnog vazduhoplovstva i PVO i vraćen mu je stari naziv – Vazduhoplovnomedicinski institut.

Kontakt


Adresa: Dr Petra Markovića 4, 11 080 Zemun
Telefon: +381 (0) 11 3074-148
Imejl: nacelnik.vmi@vs.rs

Povezane vesti