Obuka za učešće u mirovnoj operaciji UN u Libanu

Četvrtak, 8.7.2021 | Obuka
Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ u toku je obuka voda za zaštitu snaga iz sastava Komande za obuku za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Obuka se realizuje u okviru opsežnih priprema za upućivanje u mirovnu operaciju kako bi se obezbedila potpuna spremnost jedinice za izvršavanje namenskih zadataka.

Tokom ovog dela priprema, pod budnim okom instruktora iz Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, realizuje se kolektivna obuka u uslovima sličnim onima u mirovnoj operaciji, a zadaci koje vod rešava su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se može naći tokom angažovanja u Libanu.

Programom su obuhvaćeni sadržaji iz taktičke, vatrene, fizičke i sanitetske obuke i teme iz međunarodnog humanitarnog prava, sa težištem na realizaciji zadataka prilikom obezbeđenja baze. 

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2014. godine. Osnovni zadatak našeg voda, koji se nalazi u sastavu italijanskog kontingenta, je obezbeđenje baze u kojoj su smeštene snage Ujedinjenih nacija.

Povezane vesti