Obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke

Nedelja, 15.12.2013 | Aktuelnosti

U Lazarevcu je danas, uz vojne i državne počasti, obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. Vence na spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika položio je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja bitke. Delegaciju Vojske Srbije i Ministarstva odbrane koja je položila venac predvodio je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

U Lazarevcu je danas, uz vojne i državne počasti, obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. Vence na spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika položio je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja bitke.

Delegaciju Vojske Srbije i Ministarstva odbrane koja je položila venac predvodio je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Venac na spomen-kosturnicu položili su i predstavnici društava koji neguju tekovine oslobodilačkih ratova, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke i zvaničnici lokalne samouprave.

Govoreći na ceremoniji u Lazarevcu, premijer Ivica Dačić je rekao da Spomen-hram Svetog Dimitrija sa kosturnicom, predstavlja mesto počinka više hiljada junaka.

— Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike — rekao je Dačić i istakao da nas njihove kosti obavezuju na samo jedan put, onaj na kome u Evropi nikada više neće biti ratova.

Dačić je istakao da zato danas svi koji se spore oko uzroka i povoda Prvog svetskog rata treba da shvate „da su nam mrtvi svima izjednačili prošlost“ i da budućnost ne leži u krivicama, nego u svesti da samo zajedno možemo da ispravimo svoje i tuđe greške.

Prema njegovim rečima, danas je izuzetno značajno za srpsku budućnost koliko ćemo biti u stanju da kao što su naši preci za Srbiju i Evropu umirali, mi za tu Srbiju i Evropu živimo.

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Povezane vesti