Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju UN u Libanu

Četvrtak, 16.6.2022 | Multinacionalne operacije
U kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu danas je održana vojna svečanost povodom upućivanja novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu.

Svečanosti je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, koji je izrazio uverenje da će ovaj kontingent Vojske Srbije, poput svojih prethodnika, uspešno realizovati sve zadatke u misiji, onako kako to dolikuje srpskom vojniku, i na taj način dostojno prezentovati našu zemlju u međunarodnom okruženju. 

U sastavu kontingenta Vojske Srbije, koji će narednih šest meseci biti deo mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu, su pešadijska četa iz Treće brigade kopnene vojske, štabni oficiri i element nacionalne podrške. Oni će u zoni operacije, u sektoru „Istok“, izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine upućivanjem pet štabnih oficira, a od tada je broj pripadnika Vojske Srbije u ovoj misiji značajno uvećan. Trenutno u zoni operacije u Libanu, osim snaga u sektoru „Istok“, Vojska Srbije angažuje i vod za zaštitu snaga u sastavu italijanskog kontingenta u sektoru „Zapad“.

Povezane vesti