Pripreme pešadijske čete za angažovanje u mirovnoj operaciji

Ponedeljak, 16.10.2023 | Obuka
Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je realizacija kolektivne obuke pešadijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Obuka se izvodi u terenskim uslovima i predstavlja deo višemesečnih priprema koje pripadnici ove jedinice iz sastava Druge brigade kopnene vojske prolaze, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za realizaciju namenskih zadataka u mirovnoj operaciji.

Nakon individualne taktičke i vatrene obuke, realizovane u prvom segmentu osposobljavanja, jedinica sada uvežbava taktike, tehnike i procedure za izvršavanje zadataka koji je očekuju u Libanu, kao što su patroliranje, obezbeđenje kontrolnih punktova, pratnja konvoja i kontrola masovnog okupljanja. Taktički zadaci i supozicije koje pripadnici jedinice rešavaju su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se mogu naći tokom izvršavanja zadataka u zoni operacije. 

Pripreme jedinice završavaju se sledećeg meseca realizacijom taktičke vežbe, na kojoj će u praksi biti provereni njena obučenost i interoperabilnost za učešće u misiji. 

Delu obuke pešadijske čete prethodne nedelje su prisustvovali predstavnici oružanih snaga Kraljevine Španije koji će u Libanu biti angažovani na komandnim dužnostima u okviru španskog bataljona, u čijem se sastavu angažuje ova jedinica Vojske Srbije.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u misiji u Libanu započelo je 2013. godine, a u ovoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija se trenutno nalazi i naš vod za zaštitu snaga, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku kontingentu.

Povezane vesti