Ispraćaj pripadnika Vojske Srbije u misiju Evropske unije u CAR

Sreda, 5.4.2023 | Multinacionalne operacije
Svečanost povodom ispraćaja kontingenta Vojske Srbije u misiju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike održana je danas u Centru za mirovne operacije u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

U sastavu našeg kontingenta koji će u ovoj vojnoj operaciji Evropske unije provesti narednih šest meseci su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim koji će biti zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih snaga. Oni će zameniti medicinsko osoblje Vojske Srbije koje je u Centralnoafričkoj Republici angažovano od oktobra prošle godine.

Današnjem ispraćaju su prisustvovali načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović i ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Njegova ekselencija Emanuele Žiofre.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine. Angažovanjem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija tako i Evropske unije, Vojska Srbije, osim izgradnji i očuvanju mira u svetu, aktivno doprinosi i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

Povezane vesti