TAKTIČKA VEŽBA VAZDUHOPLOVSTVA i PVO VOJSKE SRBIJE I OS RUMUNIJE

Utorak, 21.10.2008 | Obuka

Pripadnici Vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Republike Srbije i Republike Rumunije izveli su danas na vojnom aerodromu Batajnica tročasovnu zajedničku taktičku vežbu "Presretač 2008" u kojoj su prikazali koordinirana dejstva u kontroli vazdušnog saobraćaja, u slučaju kršenja pravila vazdušnog saobraćaja, pretnji od terorističkih dejstava.

Pripadnici Vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Republike Srbije i Republike Rumunije izveli su danas na vojnom aerodromu Batajnica tročasovnu zajedničku taktičku vežbu "Presretač 2008", u kojoj su prikazali koordinirana dejstva u kontroli vazdušnog saobraćaja, u slučaju kršenja pravila vazdušnog saobraćaja, pretnji od terorističkih dejstava u vazdušnom prostoru i iz njega, otmica i "odmetanja" pojedinačnih vazduhoplova.

Na vežbi, kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, komandant V i PVO VS general-major Dragan Katanić i komandant Vazduhoplovstva OS Rumunije general-potpukovnik Konstantin Kroitoru, učestvovala su dva vazduhoplova Rumunskog vazduhoplovstva (dva Mig-21 lanser) i pet letelica vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije (dva Mig-29, dva Mig-21 BIS i jedan AN-26), pripadnici operativnih centara kontrole vazdušnog prostora iz dve države, jedinica za protivteroristička dejstva i jedinica vojne policije VS.

Glavni ciljevi vežbe bili su kombinovano uvežbavanje taktičkih jedinica i operativnih centara dve zemlje u obavljanju zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora u slučaju pojave "odmetnutog" vazduhoplova i uvežbavanje standardnih operativnih procedura. Dve strane su, takođe, proigrale i razmenu informacija o planiranim i tekućim akcijama sopstvenih snaga kako bi se sprečile potencijalne ili rešile nastale pretnje u vazdušnom prostoru koje ugrožavaju integritet teritorije jedne od zemalja učesnica. Za potrebe vežbe dve armije razmenile su oficire za vezu, a uspostavljena je neprekidna telefonska veza između njihovih operativnih centara, kao i video link sa prenosom podataka u realnom vremenu.

– Bilateralna vojna vežba ima veliki značaj jer je to jedna od vežbi sa oružanim snagama zemlje sa kojom imamo izvanrednu saradnju. Vežba je pokazala da je za njenu realizaciju potreban visok nivo poverenja koji mi između dve armije imamo. Izuzetno sam zadovoljan kako je vežba realizovana, pogotovu što je scenario vežbe bio vrlo zahtevan – izjavio je general Ponoš po završetku vežbe.

– Zajednička vežba V i PVO VS sa pripadnicima Vazduhoplovstva OS Rumunije pokazala je izuzetnu saradnju u kontroli vazdušnog prostora. Pratili smo let "odmetnutog" aviona na granici Srbije i Rumunije i reagovali po spuštanju aviona na naš aerodrom. Protivterorističke i jedinice vojne policije pokazale su izuzetnu uvežbanost za reagovanje u vanrednimn situacijama – rekao je general Katanić.

General Kroitoru je naglasio da opasna situacija kakva je prikazana na vežbi može da se dogodi svakog trenutka. Prema njegovim rečima, zajedničkom vežbom demonstrirana je odlična saradnja jedinica i sastava oružanih snaga dve zemlje koje su dokazale da su spremne da reaguju ukoliko se u budućnosti takav problem zaista pojavi.

– U bliskoj budućnosti će biti izvedeno više sličnih vežbi jer se time razvija povezanost Rumunije i njenih oružanih snaga sa našim susedima. Pretnje terorista su realnost, mogu se desiti svima i moramo ih zajednički rešavati – zaključio je general Kroitoru.

Povezane vesti