Vežba „Komšije 2019“

Četvrtak, 6.6.2019 | Obuka

Dan visokih zvanica multinacionalne taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Komšije 2019“ („Neighbours 2019“), koju od 2. do 8. juna zajedno izvode pripadnici Vojske Srbije, Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garde Ohaja, održan je danas u okviru vojnog kompleksa „Orešac“, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Cilj vežbe, čiji je ovogodišnji domaćin 11. pešadijski bataljon Prve brigade kopnene vojske, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica vežbe na takičkom nivou, u toku izvršavanja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Nakon prikaza, učesnicima se obratio komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, koji je poručio da je izgradnja i očuvanje mira i bezbednosti u svetu primaran cilj mirovnih misija Ujedinjenih nacija i kao takav težak, častan i odgovoran zadatak i ozbiljan profesionalni izazov za sve koji učestvuju u pripremi jedinica.

– Iskustva i znanje koje stičemo na ovakvim vežbama značajna su i veoma dragocena. Razmena iskustva iz mirovnih operacija i međusobno poznavanje, kao i zajedničko uvežbavanje tehnika i procedura, pored znanja doprinosi i jačanju poverenja među oružanim snagama naših zemalja. Izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju je izazov, a posebno kada se izvršavaju u cilju uspostavljanja i održavanja mira – istakao je general Nasković.

On je rekao da su za ostvarivanje ciljeva misije podjednako važi osposobljenost, opremljenost, kompatibilnost, ali i saradnja, poverenje i međusobno poštovanje i dodao da je nesumnjivo da zajednički rad na ovakvima vežbama stvara uslove za uspešno izvršenje misije.  

Komandant Pete pešadijske brigade „Ištvan Boškaji“ Oružanih snaga Mađarske pukovnik Šolšar Balaš čestitao je na uspešnoj vežbi, rekavši da razliku vidi samo u uniformama, a da su taktika, procedure i profesionalizam svih učesnika isti. Prema njegovim rečima, ovogodišnja vežba „Komšije“ poslužiće kao priprema za UN misiju u kojoj će Oružane snage Mađarske učestvovati sledeće godine.

Potpukovnik Metju Vudrof, komandant 37. brigade Nacionalne garde Ohaja vežbu vidi kao dobru priliku da se nauči nešto novo i razviju dobri odnosi i timski rad. Posebno ističe razvijanje sposobnosti zajedničkog rada u borbi protiv neprijatelja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je priznanja najboljim učesnicima vežbe „Komšije 2019“ desetaru Gaboru Sabu iz Oružanih snaga Mađarske, razvodniku Sajmonu Ostinu iz Nacionalne garde Ohaja i razvodniku Vladanu Garčeviću pripadniku Vojske Srbije.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i zamenik ambasadora SAD u Republici Srbiji Kurt Doneli i vojni izaslanik Mađarske potpukovnik Makač Gabor.

Taktička vežba „Komšije“ izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj kao bilateralna vežba u cilju priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i unapređenja saradnje. Od 2017. godine na vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna.

Povezane vesti