Vežba podržana računarskim simulacijama „Vatreni bedem 2018“

Četvrtak, 22.11.2018 | Obuka

U Centru za obuku putem simulacija u Beogradu u toku je vežba podržana računarskim simulacijama „Vatreni bedem 2018“, po temi „Teritorijalna brigada u odbrani“.

Reč je o zajedničkoj aktivnosti Komande za obuku, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Crvenog krsta Srbije i Centra za obuku putem simulacija.

Petodnevnom vežbom rukovodi zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, a komandant vežbajuće jedinice je pukovnik Rade Rnjaković, komandant Komande za razvoj Rasinske brigade. Vežba je prilika da se proveri sposobnost Komande Rasinske brigade za planiranje, organizovanje i izvođenje odbrambene operacije u uslovima simuliranog okruženja.

Izvođenjem vežbe koja traje od 19. do 23. novembra provereno je i poznavanje načela upotrebe jedinica i sredstava, sadejstva sa jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, ali i saradnje sa ostalim strukturama sistema odbrane. Uvežbavane su taktičke radnje, tehnike i procedure, nakon čega je analiziran kvalitet donetih odluka na svim nivoima komandovanja.

Vežbe podržane računarskim simulacijama nezaobilazan su oblik praktične obuke komandi jedinica u Vojsci Srbije. Realizacijom ovakvih aktivnosti Centar za obuku putem simulacija stekao je iskustva u modelovanju, pripremi i realizaciji ovakvih vežbi, a jedinice u izvođenju vežbi na savremen način uz realno okruženje, bez utroška ljudskih i uz minimalni utrošak materijalnih resursa.

Povezane vesti