Obeležen Dan Centralne logističke baze

Sreda, 15.11.2017 | Kultura i tradicija

Svečanim skupom u komandi Centralne logističke baze u Beogradu, danas je svečano obeležen 16. novembar – Dan te najveće logističke jedinice Vojske Srbije.

Svečanosti povodom jedanaeste godišnjice postojanja Centralne logističke baze, a gotovo 64 od formiranja jedinica čiji je Baza sledbenik, prisustvovali su načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić, komandant Garde general-major Milomir Todorović, načelnik Vojne akademije brigadni general Goran Zeković, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Sava Milenković, aktivni i penzionisani pripadnici jedinice i mnogobrojni gosti.

Čestitajući pripadnicima Baze praznik, načelnik Uprave za logistiku brigadni general Željko Ninković preneo je čestitke načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i podsetio na najveća iskušenja kroz koja je jedinica uspešno prošla uspevajući da sačuva materijalne resurse i pravovremeno ih dostavi jedinicama Vojske.
 
– Centralna logistička baza predstavlja osnovni stub logističke podrške i oslonac svim jedinicama u izvršavanju misija Vojske Srbije – rekao je načelnik Uprave i dodao da su u njoj integrisane sve logističke službe a da je iskustvo koje poseduju njeni pripadnici utkano u svaki zadatak koji izvršavaju jedinice Vojske Srbije.
 
On je istakao da centralna logistička baza uživa veliki ugled u Vojsci s obzirom na značaj zadataka koje izvršava i rezultate koje postiže u ukupnom funkcionisanju logističke podrške a da ljudstvo jedinice karakteriše stručnost, odgovornost, motivisanost i disciplinovanost.

 – Od vas se očekuje da nastavite sa uspešnom realizacijom namenskih zadataka a država će, u skladu s mogućnostima, pružati punu podršku u obezbeđenju uslova za vaš uspešan rad – rekao je general Ninković.
 
Na istorijat i značajne događaje i rezultate rada jedinice podsetio je komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković.
 
On je istakao da je jedinica u protekloj godini realizovala sve pred njih postavljene zadatke istakavši da je najveća i najznačajnija organizaciona promena u Vojsci Srbije realizovana u Centralnoj logističkoj bazi, formiranjem 1. logističkog centra. Navodeći pokazatelje koji svedoče o naporima koji su uloženi da logistička podrška oslonjenih sastava Vojske Srbije i Ministarstva odbrane bude neprekidna i pravovremena, on je posebno istakao da su u skladišta Baze primljene značajne količine ubojnih sredstava, pogonskog goriva, preko 15.000 tona energenata, 25.000 akumulatora, baterija, pneumatika, rezervnih delova i ostalog.

– Na zadacima snabdevanja jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, optimizacije skladišnog prostora i funkcionisanja logističke podrške pređeno je više od 1,7 miliona kilometara, prevezeno više od 60.000 lica i oko 20.000 tona tereta i dostavljeno više od 4.3 miliona litara pogonskog goriva.
 
Komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković istakao je da u predstojećem periodu s optimizmom očekuju povećanje stepena popunjenosti jedinice, njeno neophodno opremanje i povećanje standarda pripadnika Vojske Srbije.
 
– Naš imperativ i ubuduće biće očuvanje života i zdravlja ljudi, čuvanje poverene nam imovine i stalno unapređivanje efikasnosti logističke podrške – rekao je general i svim pripadnicima Baze poželeo srećan praznik, dobro zdravlje i nove radne pobede.

Povodom Dana Centralne logističke baze, uručene su zahvalnice predstavnicima institucija i ustanova s kojima je jedinica uspešno sarađivala u prethodnom periodu,  a nagrađeni su i pohvaljeni najbolji sadašnji i bivši pripadnici jedinice, koja je danas, uz svoj dan, obeležila i krsnu slavu Obnovljenje hrama Svetog Velikomučenika Georgija – Đurđic.

Povezane vesti