Smena srpskog kontingenta u Libanu

Petak, 8.6.2018 | Multinacionalne operacije

Na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ juče su sleteli pripadnici kontigenta Vojske Srbije koji su u prethodnih šest meseci bili angažovani u sastavu Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Istim avionom je otputovao novi kontingent Vojske Srbije, sastavljen od starešina i vojnika pešadijske čete, štabnih oficira i pripadnika elementa za nacionalnu podršku.

Dočeku i ispraćaju prisustvovali su zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović, komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Predrag Grbić, komandant Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa, predstavnici Centra za mirovne operacije, kao rodbina i prijatelji pripadnika kontigenta.

– U ime komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića svima čestitam na uspešno izvršenoj misiji i realizaciji svih postavljenih zadataka. Vi ste, kao i prethodni kontingenti, na dostojanstven način predstavljali Vojsku Srbije i državu Srbiju i veoma sam srećan kada čujem da su naši oficiri, podoficiri i vojnici veoma cenjeni u Libanu, a posebno od stanovništva koje živi tamo. Uveren sam da će i predstavnici kontingenta koji danas odlazi u Liban, nastaviti da stručno, izvršavati sve zadatke iz dodeljene misije, dostojanstveno i časno predstavljaju Vojsku Srbije, rekao je general Glišović, dočekujući jedne i ispraćajući druge pripadnike Vojske Srbije u misiju u Libanu. 

Major Mladen Gligorijević, komandir pešadijske čete koja se upravo vratila iz Libana, potvrdio je da je jedinica kojom je komandovao proteklih šest meseci uspešno realizovala sve postavljene zadatke u skladu sa mandatom misije Unifil. 

– Aktivnosti pešadijske čete Vojske Srbije realizovane su u potpunosti sa planovima i naređenjima komande španskog bataljona, Komande sektora Istok, kao i tehničkog sporazuma sa Kraljevinom Španijom, istakao je major Gligorijević, dodajući da je odnos sa lokalnim stanovništvom i ostalim nacijama u okviru misije bio na visokom nivou, profesionalan i uz obostrano uvažavanje.

Sa niškog aerodroma u Liban danas je odletelo 129 oficira, podoficira i vojnika iz sastava pešadijske čete Četvrte brigade kopnene vojske, štabnih oficira i elemenata nacionalne podrške, dok će vod za zaštitu snaga na put krenuti 27. juna ove godine. 

Pešadijska četa, kojom će narednih šest meseci komandovati major Bojan Stojanović, izvršavaće zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog kontingenta, dok će vod za zaštitu snaga, predvođen kapetanom Nenadom Dinićem, biti angažovan u okviru italijanskog kontingenta.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) uspostavljene su Rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 19. marta 1978. godine. Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj misiji 21. decembra 2010. godine, a trenutno je, u okviru jedne rotacije, u misiji angažovano 177 pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti