Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“

Petak, 30.9.2016 | Kultura i tradicija

U Velikoj galeriji Doma Vojske je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, na kojoj su javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja velikog srpskog vojvode.

U Velikoj galeriji Doma Vojske svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra „Odbrana“ i Narodnog muzeja „Čačak“, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi mnogobrojni gosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Otvarajući izložbu, ministar odbrane Zoran Đorđević je naglasio da se tim činom sedamdeset godina posle smrti velikog vojskovođe i ratnika ispravlja nepravda i odužuje dug potomaka čoveku koji je prema rečima Nikole Pašića „jedan od naših izuzetnih vojskovođa, koji je svoju vernost otadzbini i kruni dokazao u svim bojevima i bitkama. On ima veliko srce i još veću dušu. On je sopstvenim životom osvedočio da je lakše biti junak u ratu nego u miru... Vođen oficirski znanjem i oficirskom čašću postao je simbol istinske odanosti otadzbini i narodu.“

– Koliko je savremena misao vojvode Bojovića svedoče njegovi spisi o vojnoj profesiji. „Vojska je uređena i naoružana snaga jedne zemlje čiji su zadaci da brani otadzbinu spolja od neprijatelja i da bude potpora reda i zakonitosti iznutra“..., govorio je Bojović. Vojvoda je uvek bio među najboljima, od škole do vojvodskog čina. Bio je intelektualac, pisac, prevodilac, autoritetom i ugledom veličina među vojnicima i oficirima. Poslednjih godina otpočela je određena rehabilitacija njegovog dela i ličnosti, zasluga i časti. Za veliki broj odlikovanja se dugo smatralo da su izgubljena, ali su, amanetom njegove porodice sačuvana i prvi put posle 56 godina zvanično izložena na izložbi u predsedništvu Srbije. Ovom izložbom pridružujemo se obeležavanju 100 godina od Prvog svetskog rata i predstavljamo javnosti i budućim generacijama lik i delo vojvode Petra Bojovića. To je i svojevrsno podsećanje na to ko su bili i kakvi su bili naši preci, rekao je, između ostalog ministar Đorđević.

O Petru Bojoviću i nepravdi koja ga je pratila kroz karijeru, nešto više rekao je direktor Medija centra pukovnik Stevica Karapandzin koji je naglasio da iz dana u dan raste broj onih koji se bore za dopunu sećanja i otklanjanje nepravdi učinjenih vojvodi Petru Bojoviću.

– Reč je o čoveku podjednakih ratovodstvenih sposobnosti u odnosu na njemu ravne, a koji je prednjačio u znanju i obrazovanju, o čoveku iskreno pobožnom, izrazito patrijarhalnog vaspitanja, nesebične ljubavi prema mlađem i bespogovornog poslušanja prema starijem. Ali ne i pokornom. O vojskovođi visokih moralnih načela, koji je još u roditeljskom domu izgradio čvrste i nepokolebljive stavove časti i dostojanstva. Zato nije lako odgovoriti na pitanje zašto je toliko zapostavljan i ponižavan, rekao je pukovnik Karapandzin, dodajući da je za odgovor na to pitanje potrebno posedovati znanje, posvećenost i trud, kao i hrabrost.

U kulturno zabavnom delu svečanosti učestvovali su Gudački kvartet orkestar „Stanislav Binički“, glumac Zdravko Maletić iz „Knjaževsko-srpskog teatra“ u Kragujevcu, koji je monodramom „Na taljigama u večnost“ dočarao lik i delo vojvode Petra Bojovića i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Povezane vesti