Novi tim Vojske Srbije u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici

Četvrtak, 11.4.2024 | Multinacionalne operacije
U Centru za mirovne operacije danas je održana svečanost povodom ispraćaja medicinskog tima Vojske Srbije u vojnu operaciju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike.

Svečanom ispraćaju su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva.

U sastavu našeg kontingenta koji će u Centralnoafričkoj Republici provesti narednih šest meseci su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim koji će biti zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih snaga. Oni će zameniti lekare i medicinske tehničare Vojske Srbije koji su na istim zadacima u zoni operacije angažovani od oktobra prošle godine.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine, a u ovom trenutku svoje snage i sredstva angažuje u još tri evropske misije na afričkom kontinentu.

Učešćem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija tako i Evropske unije, Vojska Srbije, osim izgradnji i očuvanju mira u svetu, aktivno doprinosi i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

Povezane vesti