Predsednik Vučić: Nastavićemo sa ulaganjem u Vojsku Srbije

Nedelja, 29.7.2018 | Aktuelnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na poligonu Nikinci gađanju iz naoružanja koje koristi Vojska Srbije i naoružanja koje je u razvoju.

– Krajem oktobra, početkom novembra, biće najmanje osam ili devet aviona mig-29 u vazduhu nad Srbijom. Prvi put posle mnogo, mnogo godina, moći ćemo to da vidimo, a mislim da nikada nismo imali „dvadesetdevetke“, posebno 4+ generacije u tom broju na nebu iznad naše zemlje, a da budu srpski, lovački i bombarderski avioni, izjavio je danas predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je na poligonu Nikinci prisustvovao gađanju iz naoružanja koje koristi Vojska Srbije i naoružanja koje je u razvoju.
 
– Takođe,od Erbasa nabavljamo i nove helikoptere H145 od kojih šest za vojsku, a tri za policiju, a imaćemo i dva Mi-17 koja smo već nabavili, a nabavljamo još tri Mi-17 i četiri Mi-35 borbena helikoptera, kako ih neki u okruženju nazivaju „đavolje kočije“, a mi ih nazivamo izvanrednim borbenim helikopterima, koje do sada nikada nismo imali, naglasio je predsednik Vučić dodajući da se nabavljaju još neki, veoma moderni odbrambeni sistemi.
 
Govoreći o današnjem prikazu na poligonu Nikinci, predsednik Vučić je istakao da je to nešto što je on iznenadno tražio, da bi se stekao uvid o tome kakva je stvarna gotovost naših vojnika i vojnih kapaciteta.
 
– Naročito sam zadovoljan onime što su prikazali pripadnici Specijalne brigade, ali i onim što smo mogli da vidimo od ljudi koji nisu vojnici, iz kragujevačke Zastave, koji su koristili modularnu pušku. Videli smo i oba modela puške skar, za borbu na distanci i borbu prsa u prsa. Veoma sam zadovoljan kako su gađali i lazar i miloš, a veoma sam zadovoljan i belgijskim puškomitraljezima koje smo kupili, a mogli ste da vidite da i ono što smo automatizovali i ono što modernizujemo ponekad može i da zakoči i na tome ćemo morati da radimo, ocenio je predsednik Republike.
 
Predsednik Vučić je istakao i da je danas razgovarao sa vojnicima, koji su rekli da su puškama veoma zadovoljni, a da bi želeli da imaju više kompleta uniformi nego što danas imaju, za šta su raspisani neophodni tenderi, iako je tu stanje bilo mnogo bolje nego što je bilo ranije.
 
– Radićemo na novim sistemima, posebno na vođenim raketama, i, takođe, pregovaramo sa Francuskom i nekim drugim zapadnim zemljama za dodatno oružje koje može da ide na PASARS, a da li su to „mistrali“ ili neko drugo oružje ili oruđe, o tome ćemo voditi dodatne pregovore. Razgovarali smo sa pojedinim zemljama o nabavci naoružanih bespilotnih letelica, to je ono u čemu naša pamet nije dovoljno daleko odmakla, ali ćemo i dalje ulagati u našu pamet, u naše inženjere, jer želimo da i sami budemo prizvođači i pegaza i vrapca, ali ćemo nabaviti nešto sofisticiranije i ozbiljnije od oruđa i oružja bespilotnog, baš kao što smo u Trsteniku uspeli da razvijemo malog miloša za podršku našim pešadijskim jedinicama, istakao je predsednik Vučić.
 
On je dodao da još mnogo moramo da radimo, jer je opremanje, naoružavanje i modernizacija vojske je uvek komplikovan, mukotrpan i dugotrajan proces, koji mi obavljamo brzo, ali to može da bude još brže, jer hoćemo da odvratimo svakog potencijalnog agresora od napada na Republiku Srbiju.
 
– Hoćemo da svako ko pomisli da bi mu Srbija bila laka meta proguta knedlu u grlu i da dobro razume da bi naišao na žestok i mnogo jači otpor nego što je na otpor mogao da računa pre deset i petnaest godina, naglasio je predsednik Republike dodajući da ćemo upravo zbog toga ovakve vežbe imati mnogo češće i na to će morati svi da se naviknu.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko Srbija izdvaja novca za naoružanje i opremu, predsednik Vučić je istakao da će to ove godine iznositi oko ili možda malo više od milijarde evra, što je značajno više od svih u regionu, ne računajući Rumuniju.
 
– Mi time pomažemo i jačamo svoju odbrambenu industriju, ali kupujemo ono što mi nismo u stanju da obezbedimo i nastavićemo sa tim. Kada hoćete da budete vojno neutralni, morate da budete dovoljno snažni da se odbranite od onih koji bi svoju vojnu snagu mogli da koriste kao sredstvo političkog pritiska. Morate da budete dovoljno snažni da vas svi poštuju, poštuju nezavisnost vaše zemlje, i mislim da je dobro da ulažemo i ulagaćemo još više, naglasio je predsednik Vučić.
 
U prvom segmentu prikaza na poligonu Nikinci demonstriran je prikaz vatrene osposobljenosti pripadnika Specijalne brigade, u okviru koga se moglo videti dejstvo snajperskih pušaka, akcije protivterorističkih timova koji neprijatelju prilaze vozilima hamvi, kao i akcije izviđačko-diverzantskih timova koji prilikom patroliranja nailaze na neprijatelja.
 
U nastavku je prikazano novorazvijeno naoružanje, proizvod domaće industrije razvijeno u Vojnotehničkom institutu, koje ulazi u naoružanje Vojske Srbije. Prikazan je deo najnovijeg naoružanja i vojne opreme iz projekta 1500+ koji je razvio VTI i koje se nalazi u Tehničkom opitnom centru na završnim ispitivanjima. Reč je o delu, od ukupno 40 sistema iz našeg razvoja, koji se nalaze na konstruktorskim, internim, završnim ispitivanjima u TOC-u i okosnica su dalje modernizacije Vojske Srbije.
 
Danas je na tom poligonu, između ostalog prikazan i deo novih izviđačkih opto-elektronskih sistema, gađanje nove generacije streljačkog naoružanja, modularno-snajperskim puškama, kao i dejstvo borbeno-izviđačkog vozila KIV, miloša, lazara i protivavionskog samohodnog raketnog sistema PASARS 16.
 
Prikazu na poligonu Nikinci prisustvovali su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandar VulinNebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor BIA Bratislav Gašić, i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Povezane vesti