Vod za zaštitu snaga spreman za učešće u mirovnoj operaciji

Petak, 15.12.2023 | Obuka
Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ ove nedelje je realizovana taktička vežba voda za zaštitu snaga na kojoj je proverena spremnost jedinice za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Reč je o jedinici Komande za obuku koja će u Libanu biti angažovana u sastavu italijanskog kontingenta, sa osnovnim zadatkom obezbeđenja baze u kojoj su smeštene mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Pripadnici jedinice su na vežbi rešavali taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u zoni mirovne operacije, dok je obučenost i interoperabilnost vrednovao tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Rezultati govore da je vod za zaštitu snaga dostigao definisane standarde i da je u potpunost obučen, opremljen i spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

Povezane vesti