Plaketa Vojske Srbije magazinu „Odbrana“

Ponedeljak, 25.1.2016 | Aktuelnosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković dodelio je Plaketu Vojske Srbije magazinu „Odbrana“ povodom deset godina od izlaska prvog broja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio je na svečanosti povodom Dana Medija centra „Odbrana“ Plaketu VS glavnom i odgovornom uredniku magazina „Odbrana“ potpukovniku Vladimiru Počuču. U oktobru prošle godine navršilo se deset godina od izlaska prvog broja magazina „Odbrana“.

 

Na današnjoj svečanosti, održanoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu, već tradicionalno, uručene su Novinarska nagrada „Ivan Marković“ za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2015. godini, kao i nagrade najuspešnijem sportisti i sportskoj ekipi u Vojsci Srbije u prethodnoj godini.

Žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković“, kojim je predsedavao urednik i komentator „Politike“ Ljubodrag Stojadinović, nagradu za izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2015. godini dodelio je Vladimiru Baroviću, za reportažu „Čuvari panonskog mira“ objavljenu u „Novom magazinu“.

Za najuspešnijeg sportistu Vojske Srbije u 2015. godini žiri je izabrao atletičara, sprintera na 200 i 400 metara, kadeta Stefana Vukadinovića, a nagrada za najbolju sportsku ekipu pripala je ekipi Tenkovskog biatlona koja je u 2015. godini osvojila treće mesto u konkurenciji 16 ekipa na međunarodnom takmičenju u Rusiji. Žirijem je predsedavao potpukovnik Dragan Todorov, načelnik Odseka za Vojni sport Vojne akademije.



Govoreći o značaju informativne, galerijske i izdavačke delatnosti u sistemu odbrane, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević istakao je da Medija centar „Odbrana“, kao nosilac tih funkcija, svojim radom iz dana u dan doprinosi da se ugled Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povećava.

— Ta kuća i Magazin „Odbrana“ baštine tradiciju lista „Ratnik“ i to je potvrda kvaliteta koji postoji, a koji se ogledaju u nizu časopisa i naslova koje Medija centar „Odbrana“ izdaje — poručio je državni sekretar Đorđević.

Čestitajući praznik, načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković, istakao je da je cilj rada te ustanove afirmacija aktuelnih procesa u sistemu odbrane, a potreba uspešnosti je podatak da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije institucija od najvećeg poverenja naših građana već niz godina.

— Uprava za odnose sa javnošću odgovorila je na više od 900 novinarskih i drugih zahteva, objavljeno je oko 2.200 vesti i saopštenja, posećenost veb sajta Ministarstva odbrane i ostalih veb prezentacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proseku je 8.650 dnevno, zvanična Fejsbuk stranica ima 185.000 posetilaca, a Tviter profil više od 4.000 pratilaca. Realizovali smo pet marketinških kampanja, sa 11 producentskih kuća snimili filmove i reklamne spotove u vojnim objektima i poligonima — naglasio je kapetan bojnog broda Bošković dodajući da je tokom prošle godine medijski ispraćeno 1.320 događaja, Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ nastupio je širom Srbije 83 puta, a mutimedijalna produkcija „Zastava filma“ kreirala 16 dokumentarnih, nastavnih i promotivnih filmova, 900 video priloga i 2.200 informacija iz domena odnosa sa javnošću.



Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandzin, govoreći o dostignućima te kuće i o planovima za budućnost, istakao je da je tokom godine za nama, magazin „Odbrana“ iz broja u broj unapređivao raznovrsnost tema, da je galerije te kuće posetilo više od 80 hiljada ljudi, kao i da je objavljeno više od 90 novih naslova.

— Zahvaljujući pregalaštvu i entuzijazmu pripadnika Medija centra „Odbrana“ i sve većoj kreatorsoj, a sve manju servisnoj ulozi ove ustanove, Dom Vojske Srbije, tvrđava na pozorišnom trgu, simbol srpske ratne slave i simbol odbrambene moći otadzbine, osim informisanja, sve više postaje i kuća vojnog etosa, kulture, tradicije i duhovnosti, kuća široko otvorenih vrata, kako za pripadnike Vojske Srbije, tako i za građanstvo — upravo sa onom misijom sa kojom je i zidana – naglasio je pukovnik Karapandzin.

Današnja svečanost bila je i prilika da državni sekretar Đorđević, u ime ministra odbrane, Medija centru „Odbrana“ uruči Vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, koju je u ime te kuće primio direktor pukovnik Karapandzin.

Odlukom Kolegijuma direktora Medija centra „Odbrana“, za najboljeg saradnika Medija centra „Odbrana“ u 2015. godini proglašen je prof. dr Nenad Popović.

Medija centar „Odbrana“ obeležava 24. januar u znak sećanja na dan kada je 1879. godine u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik”, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana”.

Povezane vesti