Novi medicinski tim Vojske Srbije u misiji Evropske unije

Petak, 6.10.2023 | Multinacionalne operacije
U Centru za mirovne operacije danas je održana svečanost povodom ispraćaja medicinskog tima Vojske Srbije u vojnu operaciju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike.

U sastavu našeg kontingenta koji će u ovoj misiji provesti narednih šest meseci su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim koji će biti zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih snaga. Oni će zameniti lekare i medicinske tehničare Vojske Srbije koji su na istim zadacima u Centralnoafričkoj Republici angažovani od aprila ove godine.

Svečanom ispraćaju su prisustvovali načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine, a u ovom trenutku svoje snage i sredstva angažuje u još dve evropske misije.

Učešćem u vojnim operacijama koje se realizuju u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije pripadnici Vojske Srbije daju svoj doprinos jačanju međusobnog poverenja sa državama članicama EU i unapređenju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

Povezane vesti