Provera jedinice Vojske Srbije za učešće u mirovnim operacijama

Petak, 3.11.2023 | Obuka
U bazi „Jug“ i na obližnjem poligonu „Borovac“ ove nedelje je realizovana taktička vežba „Srpski štit“, na kojoj je proverena sposobnost pešadijske čete iz sastava Druge brigade kopnene vojske za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Pripadnici čete, koja će u ovoj bliskoistočnoj zemlji biti angažovana u sastavu španskog kontingenta, su tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti rešavali taktičke zadatke kakvi ih mogu očekivati u zoni operacije. Obučenost i interoperabilnost jedinice ocenjivao je evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Praćeni su i ocenjivani postupci u slučaju napada na bazu ili nailaska na minsko-eksplozivna sredstva, kao i primena taktičkih radnji i procedura prilikom obezbeđenja kontrolnih punktova, konvoja i eskorta, medicinske evakuacije povređenih, te suzbijanja i kontrole masovnih okupljanja.

Zaključak je da je pešadijska četa dostigla definisane standarde i da je u potpunosti spremna za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, čime je potvrđen kvalitet obuke i priprema koje je jedinica prošla u prethodnih nekoliko meseci.

Vojska Srbije angažuje pešadijsku četu u ovoj operaciji od 2013. godine, a u Libanu se nalazi i vod Vojske Srbije za zaštitu snaga u sastavu italijanskog kontingenta, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

Povezane vesti