Proslava Dana Centralne logističke baze

Četvrtak, 15.11.2018 | Kultura i tradicija

Dan Centralne logističke baze – 16. novembar obeležen je danas u Beogradu.

Svečanom skupu organizovanom  povodom dvanaeste godišnjice postojanja te najveće logističke jedinice Vojske Srbije prisustvovali su načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković, komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović, aktivni i penzionisani pripadnici jedinice i mnogobrojni gosti.

Čestitajući praznik, general Ninković preneo je pripadnicima Baze ocene ministra odbrane i načelnika Generalštaba da je na vežbi „Vek pobednika 1918–2018” logistika u potpunosti realizovala plan.

– Naš cilj na vežbi bio je da pokažemo sebi i našem narodu da mi ovaj posao razvoja naše vojske, priprema za odbranu, radimo na najozbiljniji mogući način i da namenski, racionalno i ekonomično trošimo sredstva koja nam je država namenila – istakao je načelnik Uprave za logistiku i dodao da ti  rezultati obavezuju. – Očekujem od pripadnika Baze, a i svih pripadnika logistike, da i dalje nastavimo da gradimo naš sistem logističke podrške i na taj način jačamo funkcionalne i operativne sposobnosti naše vojske.

General Ninković je zahvalio pripadnicima Baze, poslovnim partnerima i prijateljima te jedinice na angažovanju jer bez njih ne bi mogli da se postignu značajni rezultati. Posebno je istakao Gardu Vojske Srbije, kao jedinicu koja realizuje jedan segment logističke podrške.

Na rezultate rada u protekloj godini podsetio je komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković. On je rekao da je jedinica u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke i istakao pokazatelje koji svedoče o naporima koji su uloženi da logistička podrška oslonjenih sastava Vojske Srbije i Ministarstva odbrane bude neprekidna i pravovremena.

– Na zadacima snabdevanja, dislokacije pokretnih sredstava, optimizacije skladišnog prostora i funkcionisanja logističke podrške pređeno je više od  1,5 milion kilometara, prevezeno oko 60.000 lica i oko 12.000 tona tereta i dostavljeno više od četiri miliona litara pogonskog goriva i više od 250 tona ubojnih sredstava.

Komandant Centralne logističke baze je s ponosom rekao da su svi pripadnici te jedinice pokazali visok nivo motivisanosti, posvećenosti, profesionalnosti, požrtvovnosti, humanosti i hrabrosti.

– Pored očuvanja imovine koja nam je poverena, a koja je od strategijskog značaja za državu Srbiju i njenu vojsku, težište našeg rada biće na unapređenju mogućnosti jedinice i stvaranju boljih uslova za rad naših pripadnika, jer su ljudi naše najveće bogatstvo – naglasio je general Latković.

Povodom Dana Centralne logističke baze, uručene su zahvalnice predstavnicima institucija i ustanova s kojima je jedinica uspešno sarađivala u prethodnom periodu, a nagrađeni su i pohvaljeni najbolji sadašnji i bivši pripadnici jedinice. Kapetanu Bošku Vasiljeviću uručen je Krst za vojne zasluge sa belim kracima Generalštaba Kraljevine Španije za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu.

Proslava Dana Centralne logističke baze nastaviće se i sutra, kada će u  neposredno potčinjenim jedinicama biti proslavljena krsna slava Baze – Obnavljanje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic. 

Povezane vesti