Vojska Srbije u novoj mirovnoj operaciji u Africi

Petak, 29.3.2024 | Multinacionalne operacije
Upućivanjem štabnog oficira u misiju Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Mozambika, Vojska Srbije je ove nedelje započela učešće u novoj mirovnoj operaciji na tlu Afrike.

Mandat ove misije, uspostavljene na zahtev Vlade Mozambika, je obuka oružanih snaga te afričke države za zaštitu lokalnog stanovništva i ponovno uspostavljanje bezbednog okruženja u severnoj provinciji Kabo Delgado. Predviđeno je da misija traje do dve godine nakon što oružane snage Mozambika dostignu punu operativnu sposobnost.

Vojska Srbije će u ovoj misiji angažovati štabne oficire u komandi misije u prestonici Maputu, na obali Indijskog okeana, koji će se smenjivati na šest meseci i izvršavati zadatke iz domena roda inžinjerije i građevinske službe.

Sinoć je u Republiku Srbiju doputovao kontingent Vojske Srbije koji je prethodnih šest meseci u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici bio zadužen za prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite osoblja Ujedinjenih nacija, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu, kao i evakuaciju povređenih. U misiji je sada angažovan novi kontingent Vojske Srbije koji nastavlja sa radom na istim zadacima u prestonici, Bangiju.

Trenutno se u četiri misije pod okriljem Ujedinjenih nacija, četiri misije Evropske unije i jednoj misiji međunarodne organizacije Multinacionalne snage i posmatrači nalazi 296 pripadnika Vojske Srbije, koji izvršavaju važne zadatke na izgradnji i očuvanju mira, dostojno predstavljajući našu vojsku i državu.

Povezane vesti