Otkrivena spomen-bista vojvode Stepe u Domu Vojske Srbije

Petak, 15.1.2016 | Kultura i tradicija

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković otkrio je danas spomen-bistu vojvode Stepe Stepanovića u glavnom holu Doma Vojske Srbije u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

U okviru projekta Medija centra „Odbrana“ – obeležavanje značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije i čuvanje sećanja na ličnosti koje su doprinele napretku vojske, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković otkrio je danas spomen-bistu vojvode Stepe Stepanovića u glavnom holu Doma Vojske Srbije u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Tom prilikom, general Diković je istakao da je reč o jednom od najvećih vojskovođa u srpskoj istoriji i najmarkantnijoj ličnosti toga doba. 

– Od prvog dana kada je obukao svoju vojničku uniformu pa sve do kraja svoj života uvek je bio u službi naroda, za čast i dostojanstvo svoje otadzbine. Teška i bogata vojnička karijera, krunisana komandovanjem Drugom armijom srpske vojske od Prvog balkanskog rata pa do završetka Prvog svetskog rata. Kreator prve i velike pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, na Ceru, trasira putokaz svih slobodoljubivih koji znaju šta brane i za šta se bore da mogu pobediti, bez obzira na jačinu i moć neprijatelja – naglasio je načelnik Generalštaba.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandzin podsetio je da je vojvoda Stepa, kao predsednik Narodne odbrane u penzionerskim danima, jedan je od najzaslužnijih za podizanje Ratničkog doma, sadašnjeg Doma Vojske Srbije. 

U programu svečanosti učestvovali su i hor „Srbski pravoslavni pojci“ i dramski umetnik Tihomir Arsić, koji je pročitao molitvu koju je vojvoda Stepa izgovarao.

Povezane vesti