Novi tim VS za medicinsku evakuaciju u Kongu

Četvrtak, 2.11.2017 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas pripadnike VS koji narednih dana odlaze u mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Kongu i Centralnoafričkoj Republici.

U Misiju Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO) odlazi tim za medicinsku evakuaciju vazdušnim putem, u čijem su sastavu dve grupe sa po jednim lekarom i dva medicinska tehničara. Njihov osnovni zadatak u misiji biće praćenje teško povređenih ili bolesnih pacijenata unutar DR Konga i prema bolnicima trećeg nivoa zdravstvene zaštite u Keniji i Južnoafričkoj Republici.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj operaciji UN u Kongu od 7. marta 2003. godine sa medicinskim timom za evakuaciju vazdušnim putem sastava šest lica. Od 28. jula 2010. godine u ovoj operaciji je angažovana i dvočlana štabna grupa, pa se sada u Kongu nalazi osam pripadnika Vojske Srbije.

U Multidimenzionalnu integrisanu misiju UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) narednih dana odlaze pripadnici VS koji će biti na pomoćnim dužnostima u kontingentu VS u toj misiji.

Pripadnici Vojske Srbije su u ovoj operaciji angažovani od 20. septembra 2014. godine. Sada su u misiji angažovani oficir na dužnosti zamenika komandanta sektora Zapad, vojni posmatrači i štabni oficiri i osoblje vojne bolnice nivoa 2.

Povezane vesti