General Diković obišao pripadnike Vojske Srbije na aerodromu u Nišu

Sreda, 18.7.2018 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišao je danas, sa saradnicima, deo jedinica Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO u garnizonu Niš.

Posetu je započeo obraćanjem članovima timova Vojske Srbije koji će učestvovati na Međunarodnim vojnim igrama, u disciplinama Tenkovski biatlon u Ruskoj Federaciji i Snajperska granica u Republici Belorusiji.

Poželevši im uspeh na ovom prestižnom takmičenju, general Diković je istakao da je to odlična prilika da odmere snagu i uporede se s drugim vojskama.

– Prilika je da vidimo gde smo u odnosu na naše partnere. Imamo sreće da u Vojsci imamo tako kvalitetne i moćne tenkove, koji, kao i druga naša sredstva, u rukama pravog profesionalca, postaju ubojito oružje – rekao je načelnik Generalštaba i dodao da su na dosadašnjim takmičenjima naši pripadnici davali maksimum i dostojno predstavljali vojsku i državu.

On je dodao da je pripadnike Vojske Srbije na tom međunarodnom odmeravanju snaga uvek krasilo znanje i profesionalizam, ali i neposrednost, toplina i drugarski odnos, po čemu smo prepoznatljivi.

– Ne sumnjam da ćete i ovog puta dati maksimum, a neka rezultati budu objektivno merilo. Imaćete malo vremena za pripreme i prilagođavanje na takmičarski tenk u Ruskoj Federaciji.

General Diković je podsetio na staro vojničko pravilo, po kome brzina ne sme da utiče na pravilnost.

– Najvažnije je da sve prođe bezbedno, a veoma je važno da budete svesni svoje snage, i nek se vidi vaša obučenost i spremnost – istakao je prvi čovek Vojske Srbije i poručio strelcima da veruju u sebe i u „pogodak“.

O toku priprema snajperista za takmičenje u disciplini Snajperska granica u Belorusiji, načelniku Generalštaba je referisao zamenik komandanta Prve brigade kopnene vojske pukovnik Veljko Martinović.

General Diković je u obraćanju takmičarima rekao da dobar snajperista vredi kao čitavo odeljenje od 10 ljudi, te da takav zadatak ne može da izvrši bilo ko, već samo psihički jak i veoma dobro obučen pojedinac.

U nastavku posete aerodromu „Niš“, general Diković je obišao pripadnike 63. padobranskog bataljona. O stanju i aktivnostima u toj elitnoj jedinici načelnika Generalštaba Vojske Srbije je izvestio zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić, nakon čega je general Diković prisustvovao obuci u gađanju nožem i u izvršenju prepada na jedan od elemenata borbenog rasporeda neprijatelja, kada je padobranski tim izvršio diverzantski prepad na telekomunikacioni centar.

General Diković je obišao i prostor na kome je u toku sanacija terena za izgradnju aerodromskog hangara, za koju je izdvojeno nešto više od 320 miliona dinara, gde su ga informisali o toku radova na tom objektu, realizovanim i planiranim aktivnostima.

Sa načelnikom Generalštaba u obilasku dela jedinica u garnizonu Niš bili su zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Sava Milenković i načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković.

Povezane vesti