Obeležen Dan Vojske Srbije

Utorak, 23.4.2019 | Kultura i tradicija

U okviru obeležavanja 23. aprila – Dana Vojske Srbije na aerodromu Batajnica održana je vojna svečanost kojoj je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković sa saradnicima.

Čestitajući praznik pripadnicima RV i PVO general Žarković je podsetio da ove godine proslavljamo 204. godinu od Drugog srpskog ustanka i postojanja naše Vojske.

– Ponosni smo na rezultate postignute u periodu između dva praznika, zahvaljujući pre svega požrtovanju, zalaganju i profesionalizmu naših pripadnika. Uspeli smo da realizujemo postavljene zadatke i time doprinesemo bezbednosti Republike Srbije i podizanju ugleda vojne profesije i Vojske Srbije. Baviti se vojnim pozivom ne može bez ljubavi prema otadzbini i odanosti svom narodu. Onaj ko izabere da postane vojnik taj zavređuje posebno poštovanje jer biti pripadnik Vojske Srbije znači služiti opštem dobru i biti spreman na napore i odricanja radi odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti društva i državnih interesa, rekao je general Žarković .
 
Prema njegovim rečima, Vojska Srbije unapređuje svoje operativne sposobnosti i uvek je spremna da pruži maksimum i uspešno izvrši sve svoje misije i zadatke kao pouzdan oslonac stabilnosti otadzbine.
 
– U periodu između dva praznika odgovornim radom i profesionalnim odnosom postigli smo vrlo dobre i odlične rezultate uz očuvanje bezbednosti i zaštitu života i zdravlja ljudi. Prethodnu godinu obeležile su mnogobrojne aktivnosti od kojih ističem učešće u misijama izgradnje i očuvanja mira u regionu i svetu, izvođenje nacionalnih i multinacionalnih vežbi, pre svega „Vek pobednika 1918-2018.“, obezbeđenje administrativne linije i kontrolu Kopnene zone bezbednosti, kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, modernizaciju operativnih sredstava naoružanja i vojne opreme, uvođenje u operativnu upotrebu aviona MiG-29 i LASTA, kao i ugovaranje nabavke višenamenskih helikoptera H-145M, Mi-17, Mi-35 i savremenih raketnih sistema PVO, rekao je general Žarković i dodao da je RViPVO je uvek davao pun doprinos izgradnji operativnih sposobnosti Vojske.
 
General Žarković je istakao i da su pripadnici RV i PVO izvršavali sve postavljene zadatke, uz podizanje sposobnosti pre svega za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora, kao i vazduhoplovnu podršku kopnenih snaga. Proces opremanja savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme ove i početkom iduće godine uz podizanje nivoa obuke značajno će unaprediti operativne sposobnosti vida, naglasio je komandant RV i PVO.

– Samo profesionalnim odnosom prema zadacima i obavezama, neprekidnim radom na unapređenju sposobnosti svakog pojedinca i jedinice, kvalitetnim održavanjem borbenih sistema, izgradnjom čvrstih kolektiva, možemo efikasno da odgovorimo na sve rizike i pretnje i da sačuvamo čast i dostojanstvo srpskog vojnika, rekao je pored ostalog komandant RV i PVO general Žarković.

Na kraju svečanosti pročitane su naredbe o redovnim i vanrednim unapređenjima i nagradama kojima je odato priznanje najzaslužnijim pripadnicima RV i PVO za nesebično angažovanje i požrtvovanost iskazane u toku protekle godine. Poseban deo svečanosti bio je taktičko-tehnički zbor sredstava i opreme koja se koristi u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO.
 
Vojnim svečanostima, Dan Vojske Srbije je obeležen u svim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, uz prisustvo penzionisanih pripadnika, predstavnika lokalnih samouprava, verskih zajednica, obrazovnih i javnih preduzeća, kao i ceremonije polaganja venaca i cveća na spomen-obeležja poginulim pripadnicima Vojske.
 
U kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu je povodom Dana Vojske Srbije održana svečanost za pripadnike Kopnene vojske iz Garnizona Niš, na kojoj su pročitane čestitke i naredbe o unapređenjima i dodeli stimulativnih mera povodom Dana Vojske Srbije. Pripadnicima Kopnene vojske praznik je čestitao komandant general-potpukovnik Milosav Simović.
 
Na svečanosti u Komandi za obuku komandant ovog operativnog sastava general-potpukovnik Đokica Petrović, uz čestitke povodom Dana Vojske Srbije, istakao je da najveću vrednost Komande za obuku predstavlja ljudski potencijal koji krasi visok profesionalizam, osposobljenost, stabilni međuljudski odnosi, solidarnost i međusobno poštovanje i uvažavanje.
 
Povodom Dana Vojske Srbije venac na spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu položila je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević.
 
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju Dan Vojske Srbije – 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu. Tada je, na skupu viđenijih starešina, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske vlasti.

Povezane vesti