Načelnik Generalštaba završio posetu našim mirovnjacima u CAR

Utorak, 10.10.2017 | Multinacionalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa delegacijom, danas je završio višednevnu posetu našim mirovnjacima angažovanim u misijama UN i EU u Centralnoafričkoj Republici.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je danas završio višednevnu posetu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanim u misijama UN MINUSCA i EU EUTM RCA u Centralnoafričkoj Republici.

U drugom delu posete načelnik Generalštaba obišao je komandu misije MINUSCA u Bangiju, gde je razgovarao sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN, ujedno i šefom misije Parfeom Onangom-Anjangom. Oni su razgovarali o perspektivama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija i angažovanju Vojske Srbije u operaciji MINUSCA.

General Diković se sastao i sa direktorom podrške misije Milanom Trojanovićem, u logističkoj bazi misije MINUSCA u Aveniji Boganda u Bangiju, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unaređenja podrške vojne bolnice nivoa 2 u misiji MINUSCA.

Načelnik Generalštaba obišao je i pripadnike Vojske Srbije angažovane u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA), koji su stacionirani u bazi „UCATEX“, gde se sastao sa komandantom snaga misije EU general-majorom Fernandom Garsijom Blaskezom. Dvojica generala razgovarali su o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici, aktivnostima snaga u misiji EUTM RCA, a posebno su analizirali angažovanje našeg medicinskog savetnika i medicinskog tima u ovoj misiji.

U završnom delu posete general Diković je razgovarao sa komandantom vojne komponente misije MINUSCA general-majorom Bala Keitom o bezbednosnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici.

Tokom višednevnog boravka u Centralnoafričkoj Republici general Diković je sagledao razmeštaj, red i organizaciju rada u misijama UN i EU u Centralnoafričkoj Republici i angažovanje naših pripadnika u ovim misijama. Na kraju posete, načelnik Generalštaba je ocenio da naši mirovnjaci dosledno izvršavaju sve postavljene zadatke i odao im priznanje na dostojnom predstavljanju Vojske Srbije i Republike Srbije u međunarodnom okruženju.  

Povezane vesti