OBVT LAZAR 3

Drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“

Ponedeljak, 23.10.2017 | Obuka

Danas je počeo drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“, koju izvode deklarisane jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti.

U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ danas počeo drugi deo taktičke vežbe „Stena 02“, koju izvode deklarisane jedinice Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti – laka pešadijska četa iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske, vod vojne policije iz sastava Trećeg bataljona vojne policije iz Niša i vod atomsko-biološko-hemijske odbrane iz 246. bataljona ABHO iz Kruševca.

Cilj vežbe, koja traje do 27. oktobra, je praktična provera i ocenjivanje borbene spremnosti i sposobnosti deklarisanih jedinica Vojske Srbije za izvršavanje taktičkih zadataka u kompleksom bezbednosnom okruženju.

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija nivoa 2 deklarisanih jedinica prema standardima i procedurama evaluacije borbene spremnosti kopnenih jedinica i Koncepta operativnih sposobnosti, uz učešće 27 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore i posmatračkog tima iz Komande združenih snaga Napulj i Komande kopnenih snaga u Izmiru. Na čelu multinacionalnog evaluatorskog tima je pukovnik Mario Arbutina iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije.

Rukovodilac taktičke vežbe pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta Treće brigade kopnene vojske, istakao je, otvarajući vežbu, da su preduzete sve mere da se obezbede najbolji uslovi za izvođenje vežbe i evaluacije. 

– Deklarisanim jedinicama želim uspeh u izvođenju vežbe, a evaluatorskom timu da realno oceni borbenu spremnost i sposobnost deklarisanih jedinica – dodao je pukovnik Stamenković. 

Prošle sedmice u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ uspešno je završen prvi deo taktičke vežbe „Stena 02“, u okviru kog je izvršena NATO evaluacija nivoa 1 deklarisane inžinjerijske čete opšte namene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja. 

Povezane vesti