General Diković u poseti pripadnicima Vojske Srbije u misiji UN Libanu

Ponedeljak, 11.12.2017 | Multinacionalne operacije

Dočekom u Komandi sektora Istok misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) danas je počela poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića ovoj misiji.

Dočekom u Komandi sektora Istok misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) danas je počela poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića ovoj misiji, u kojoj je angažovan najbrojniji kontingent srpskih mirovnjaka.

Sa komandantom Sektora Istok brigadnim generalom Franciskom Havierom Romero Marijem general Diković je razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u tom sektoru, kao i o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u sastavu Unifil. Na sastanku u Komandi Sektora Istok štabni oficiri Komande sektora upoznali su načelnika Generalštaba sa zadacima koje obavljaju jedinice u ovom sektoru.

Načelnik Generalštaba, sa delegacijom, potom je obišao poziciju UN na kojoj zadatke izvršavaju pripadnici Vojske Srbije, gde mu je o angažovanju naše pešadijske čete referisao komandir čete major Mladen Gligorijević, koji je istakao da su pripadnici čete zdravi, obučeni, opremljeni i motivisani za izvršavanje zadataka u zoni operacije.

General Diković obišao je i zonu operacije španskog bataljona, u čijem se sastavu angažuje naša pešadijska četa, i stekao neposredan uvid u specifičnosti izvršenja zadataka u ovoj misiji. U razgovoru sa srpskim mirovnjacima u Libanu, general Diković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom starešina i vojnika Vojske Srbije u toj operaciji istakavši da oni, izvršavajući zadatke rame uz rame sa kolegama iz drugih vojski, na najbolji način predstavljaju Republiku Srbiju i Vojsku Srbije.

Delegacija Vojske Srbije predvođena načelnikom Generalštaba posetu misiji Unifil nastaviće sutra, gde će se, nakon svečanog dočeka u Komandi misije u Nakuri, sastati sa komandantom snaga i šefom misije Unifil, general-majorom Majklom Berijem. Tokom boravka u Libanu general Diković obići će i Komandu Sektora Zapad gde će razgovarati sa komandantom sektora brigadnim generalom Rodolfom Sgangom, a posetiće i poziciju UN na kojoj zadatke, u sastavu intalijanskog kontingenta, izvršavaju pripadnici našeg voda za zaštitu snaga.

Pripadnici Vojske Srbije angažuju se u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine, a trenutno 177 starešina i vojnika naše vojske izvršava zadatke u toj misiji.   

Povezane vesti