Dan Treće brigade kopnene vojske

Petak, 6.10.2017 | Aktivnosti NGŠ

U kasarni „Knjaz Mihailo” u Nišu danas je svečanim postrojavanjem i defileom komande i jedinica obeležen Dan Treće brigade kopnene vojske.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, prethodni komandanti brigade general-major Želimir Glišović, brigadni general Mile Jelić i brigadni general u penziji Čedomir Branković, generali u penziji iz ogranka kluba generala i admirala u Nišu sa general-pukovnikom u penziji Vladimirom Lazarevićem na čelu, načelnici okruga, predsednici opština, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, udruženja vojnih penzionera, organizacija rezervnih vojnih starešina, boraca i potomaka oslobodilačkih ratova, direktori i predstavnici državnih i privatnih preduzeća.

Govoreći o obavezama i zadacima koje je brigada izvršavala tokom 10 godina od formiranja, komandant brigade pukovnik Predrag Grbić je istakao da ova Treća brigada kopnene vojske dostojno nastavlja put i tradicije Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao „Gvozdeni puk“.

– Danas deseti put obeležavamo praznik naše brigade, dan kada je pre 105 godina, iz Prokuplja, u zoru 7. oktobra 1912. godine, nakon izvršene smotre i date svečane zakletve uz pukovsku muziku „Stoj Drino, ladna vodo“ Drugi pešadijski puk prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihailo“ izvršio marš do srpsko-turske granice kod Preševa i poveo oslobodilačke ratove Srbije od 1912 do 1918. godine – rekao je pukovnik Grbić.

Na svečanosti su dodeljene nagrade i odlikovanja i proglašena je najbolja četa u brigadi. To je Prva mehanizovana četa 37. mehanizovanog bataljona, kojom komanduje major Milan Kuburić.

Svečanost su prigodnim programom upotpunili Vojni orkestar „Niš“ i folklorni ansambl „Šajkača“, koji čine pripadnici Vojske Srbije i članovi njihovih porodica.

Povezane vesti