Нова постављења у Министарству одбране и Војсци Србије

Петак, 30.12.2016 | Актуелности

Председник Републике Србије Томислав Николић је донео указе о постављењима на нове дужности, заступањима и престанку професионалне војне службе.

На основу члана 112. став 2. Устава Републике Србије и члана 17. тачка 9. Закона о Војсци Србије, председник Републике Србије Томислав Николић је донео указе о постављењима на нове дужности, заступањима и престанку професионалне војне службе.
 
Постављења на нову дужност:
 
Генерал-мајор Милан Мојсиловић за начелника Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО.

Генералштабно усавршавање завршио је 2006. године. Од 2007. године обављао је дужност заменика команданта Здружене оперативне команде, а од 2011. био је на дужности команданта Копнене војске. Од јануара 2013. године налазио се на дужности шефа Војног представништа у Мисији Р. Србије при НАТО. У чин бригадног генерала унапређен је 2009. а у чин генерал-мајора 2011. године.
 
Бригадни генерал Миле Јелић за начелника Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе МО.

После обављања низа високих командних дужности до нивоа бригаде, био је наставник у Војној академији и начелник Катедре оператике ВА, а од 2010. године начелник Школе националне одбране. Од децембра 2014. године обављао је дужност команданта 3. бригаде КоВ. Генералштабно усавршавање завршио је 2003. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2014. године.
 
Бригадни генерал Предраг Бандић за шефа Војног представништва у Мисији Р. Србије при НАТО.

Генералштабно усавршавање завршио је 2009. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2012. године. Обављао је високе дужности у Команди РВиПВО Војске Србије, а од 2011. године био је командант 204. ваздухопловне бригаде.
 
Бригадни генерал Душко Жарковић за начелника Управе за оперативне послове ГШ ВС.

Од јануара 2015. године обављао је дужност заменика команданта РВиПВО, а претходно је био на дужности команданта 250. ракетне бригаде за ПВД, начелника штаба у Команди РВиПВО и помоћника команданта РВиПВО за операције. Завршио је Генералштабно усавршавање 2006. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2012. године.
 
Бригадни генерал Сава Миленковић за заменика команданта РВиПВО Војске Србије.
После завршетка Генералштабног усавршавања 2010. године, у 250. ракетној бригади за ПВД обављао је дужности начелника штаба, заменика команданта и помоћника команданта за операције. На дужност команданта 250. ракетне бригаде за ПВД био је од 2015. године. У чин бригадног генерала унапређен је у априлу 2015. године.
 
Пуковник Владета Балтић за начелника штаба Команде Копнене војске.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2010. године. У чину пуковника је од 2002. године. Од 2013. године био је на дужности помоћника команданта Копнене војске за подршку. Претходно је био начелник штаба и заменик команданта 2. бригаде КоВ.
 
Пуковник Предраг Грбић за команданта 3. бригаде КоВ.
На дужности заменика команданта 3. бригаде КоВ био је од 2011. године. Пре тога обављао је дужности начелника штаба Гарде и друге високе дужности у јединицама Копнене војске. Генералштабно усавршавање завршио је 2010. године. У чин пуковника унапређен је 2004. године.
 
Пуковник Жељко Кузмановић за команданта 2. бригаде КоВ.
Завршио је Генералштабно усавршавања 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2007. године. На дужности заступника команданта 2. бригаде КоВ био је од децембра 2015. године, а пре тога обављао је дужност заменика команданта те бригаде, као и друге високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.
 
Пуковник Слободан Стопа за команданта 4. бригаде КоВ.
Дужност помоћника команданта Копнене војске за операције обављао је од 2012. године. Претходно је био на дужности начелника штаба 2. бригаде КоВ, као и на другим високим дужностима у јединицама Копнене војске. Генералштабно усавршавање завршио је 2009. године. У чину пуковника је, такође, од 2009. године.
 
Пуковник Саво Иришкић за начелника Управе за људске ресурсе ГШ ВС.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2015. године. Обављао је високе дужности у Управи за људске ресурсе ГШ ВС, а од 2014. године био је на дужности начелника Одсека за статус у Управи за људске ресурсе ГШ ВС.
 
Пуковник Жељко Билић за команданта 204. ваздухопловне бригаде.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2011. године. У чину пуковника од 2011. године. На дужности заменика команданта 204. ваздухопловне бригаде био је од 2014. године, а пре тога обављао је дужност помоћника команданта РВиПВО за операције и друге високе дужности у командама и јединицама РВиПВО Војске Србије.
 
Пуковник Александар Бјелић за начелника штаба Команде РВиПВО.
На дужности команданта 98. ваздухопловне бригаде био је од 2012. године. Пре тога обављао је дужност заменика команданта те бригаде и друге наставничке дужности на Катедри војног ваздухопловства Војне академије. Завршио је Генералштабно усавршавање 2009. године. У чин пуковника унапређен је 2009. године.
 
Пуковник Милан Поповић за заступника команданта 250. ракетне бригаде за ПВД.
Завршио је Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чину пуковника је од 2010. године. Од 2015. године обављао је дужност помоћника команданта РВиПВО за операције, а претходно високе дужности у Управи за планирање и развој ГШ ВС.
 
Престанак професионалне војне службе:
 
Генерал-мајору Војину Ч. Јондићу, досадашњем начелнику Управе за оперативне послове ГШ ВС.
Генералштабно усавршавање завршио је 2002. године. Обављао је низ одговорних дужности у Копненој војсци, укључујући дужност начелника штаба Команде КоВ и заменика команданта КоВ. У чину генерал-мајора је од 2013. године.
 
Бригадном генералу Стојану Коњиковцу, досадашњем начелнику Управе за људске ресурсе ГШ ВС.
На дужности начелника те управе био је од 2015. године. Претходно је обављао одговорне дужности у Генералштабу Војске Србије. Генералштабно усавршавање завршио је 2002. године. У чину бригадног генерала је од 2015. године.
 
Бригадном генералу Маринку Павловићу, досадашњем начелнику Управе за обуку и доктрину ГШ ВС.
Завршио је Генералштабно усавршавање 2004. године. У чину бригадног генерала од 2013. године. Обављао је дужности помоћника команданта за операције у Команди за обуку и команданта 2. бригаде КоВ.
 
Бригадном генералу Зорану Лубури, досадашњем команданту 4. бригаде КоВ.
На дужности команданта 4. бригаде КоВ био је од 2013. године. Завршио је Генералштабно усавршавање 2008. године. У чину бригадног генерала од 2013. године. Обављао је одговорне дужности у Копненој војсци, између осталог дужности начелника штаба Команде КоВ и заменика команданта 4. бригаде КоВ.
 
Бригадном генералу Слободану Јоксимовићу, досадашњем начелнику Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО.
Завршио је Генералштабну школу 1996. године и усавршавање у области безбедности и тероризма на Националном универзитету одбране у Вашингтону, САД, 2008. године. Обављао је одговорне дужности у ВБА и ВОА, био је наставник у Школи националне одбране и на Војној академији, као и начелник Високих студија безбедности и одбране.  

Повезане вести