Приказ новопроизведеног наоружања и војне опреме за потребе Војске Србије

Понедељак, 15.8.2022 | Актуелности

Врховни командант Војске Србије: Наставићемо да снажимо војску и одбрамбену индустрију


Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно са министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас на Војној академији приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће одбрамбене индустрије за потребе јединица Војске Србије.

— Поносан сам на ово што смо данас видели и да објасним људима — ово је оруђе које улази у Војску Србије, дакле, ово није нешто што смо ми произвели, а припада некоме другом. Ових шест „нора“ које сте видели, хаубица 155 мм, ових 12 „лазара-3“, све ове нове машине, онај нови „милош“ са двадесетмилиметарским топом, „пасарсе“, „огњеве“, дакле вишецевне бацаче ракета, па све до пиштоља и ручних бацача ракета, нишана, радарских система, све то од данас улази у састав Војске Србије, Четврту, Трећу, Другу бригаду, у специјалне јединице, нашу 63. и 72. бригаду. Оно на шта јесам поносан, коначно на то да смо успели да урадимо у нашем Војнотехничком институту, то су и „врабац“ и „пегаз“ и да их наоружамо бомбама или гранатама и мислим да је веома важно јер то је будућност — онај ко буде могао да боље осматра, да боље види, а истовремено да наоружа те своје беспилотне летелице имаће огромну предност — рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и на значај домаће наменске индустрије и њених капацитета.

— Оно што је важно и на шта желим да вам укажем о чему се ретко говори – ви можете да одете на сајам који хоћете, било где у свету, видећете робот 1, робот 2 — то ништа, суштински, не постоји. Нико није ушао ни у какву серијску производњу ничега. Постоји огроман недостатак оружја, оруђа и муниције на нивоу света. Све што можемо да произведемо можемо и да продамо буквално у три дана. Чак и оне фабрике за које су неки мислили да су их уништили моћи ће да се опораве захваљујући огромној тражњи. Свака мина, свака граната, свака бомба, свака ракета данас има десет купаца по једном примерку, по једном комаду. И то показује и у ком смеру свет иде, али то показује, а и због све већег и вишег нивоа санкција које једни другима уводе, да је све теже произвести било шта – и муницију, и оруђе и оружје. Зато ми морамо да се окренемо да купимо оне делове које ми не можемо да произведемо што је могуће више, а да се за све остало у потпуности ослонимо на сопствену производњу у будућности, јер ће врло мале сарадње бити могуће са свима другима и по том питању морамо да модернизујемо нашу армију — рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, веома је важна и одлука о повећању плата од 25 процената за војна лица од 1. јануара следеће године.

— То ће допринети већој попуни наших јединица. И данас сте могли да видите, све од војске што имамо је југ и исток Србије и то је оно што нам представља тешкоћу, али верујемо да ћемо овим великим, драстичним променама и драстичним повећањем примања за војнике успети да мотивишемо и оне, посебно са подручја Београда и Војводине, који су углавном били заинтересовани за неке боље плаћене послове у претходном периоду — рекао је председник Вучић.

Председник Републике је затим нагласио да приказано наоружање значајно повећава ватрену моћ наше земље.

— Још много тога смо купили што треба да дође у нашу земљу, а питање је како ће и када доћи. Истовремено, настављамо и улагаћемо даље у нашу производњу и помоћи и тим фабрикама да одрже и своју ликвидност и солвентност и да могу да хране и породице и људе који тамо раде, али и да наша Војска снажи и да буде још много јача него што је данас. Поносан сам на нашу Војску и поносан на то што смо обезбедили новац, поносан на нашу војну индустрију, на наше људе који вредно и марљиво раде у свим фабрикама у Чачку, Крагујевцу, Лучанима, Ваљеву, Плани, Куршумлији, Трстенику, у Београду, од Земуна до Барича, на свим местима, од Ужица и Пожеге, у Узићима, до свих места где нашу наменску индустрију имамо, до наших ремонтних завода у Чачку и Крагујевцу које добар и велики посао обављају. Хвала свима и мораћемо да наставимо и даље да снажимо своје одбрамбене капацитете, своју Војску, али и своју одбрамбену индустрију. И по том питању морамо што мање да зависимо од других, али наравно да сарађујемо са свима. Поносан сам што наше „норе“ данас сви траже, и муницију за „норе“ 155 мм траже сви, и не можемо да произведемо колико их траже. Имамо их на „камазовим“ камионима, имаћемо их и на „мановим“ камионима, шасијама, свакако је то изванредно оруђе. На 40 километара гађа, погађа врло прецизно и разорне је моћи и велику штету непријатељу наноси — рекао је председник Вучић.

Одговарајући на новинарска питања о наставку опремања Војске Србије, председник је подсетио да је у последњих пет година у наоружање уведено 204 борбених возила, а да је још 65 у изради.

— Ако поредите последње три године, од 2018. до 2021., 46 пута више оружја и оруђа, него у периоду од 2005. до 2008. године — рекао је Вучић и нагласио да је поносан на нашу Војску.

Он је рекао да нам стиже још 11 хеликоптера Х-145М, док у МУП треба да стигну још две „пуме“.

— Видели сте да страховито расте употреба, у свим околностима, и у спасилачким и у ратним, артиљерије, ракетне артиљерије, дронова, беспилотних летелица и наравно хеликоптера. Хеликоптери се користе много више. Иако је највећа моћ у вишенаменским авионима, ловцима, ловцима-бомбардерима, они су и најскупљи и најмоћнији, али за нас је од огромног значаја то да имамо увек и у сваком тренутку велики број хеликоптера, пет, шест, седам пута већи него што је то био случај раније. И наставићемо са тим. Хеликоптере не можете лако да видите, лете ниско, имају огромну ватрену моћ и за уништење оклопних средстава непријатеља, непријатељске пешадије, али истовремено и циљева у ваздуху, уколико поседују ракете ваздух-ваздух. Ми смо наше наоружали ракетама „Атака“, наоружали топовима, тако да су добро опремљени — рекао је председник Вучић.

На платоу Војне академије приказано је више од 30 средстава, међу којима су борбено оклопно возило 8x8 „лазар-3“ са даљински управљаном борбеном станицом 12,7 мм, самоходна топ-хаубица 155 мм „нора“ Б52, „пасарс“, модернизовани осматрачко-аквизицијски радар П-12М, модернизовани „огањ“ дигитализовани, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица УПАРС, теренско возило Застава НТВ 1,4т 4x4, возило ФАП 2228, бацач граната аутоматски (БГА) 30 мм, пиштољ „Застава“ ЕЗ9/ ЕЗ40, оптички нишан М20 (4x32) и рефлексни нишан РС-Ц, као и покретни комутациони чвор батаљонски ПКЧ и даљински пилотирани ваздухоплов „пегаз“.

Повезане вести