Војска помаже у деблокади путних праваца

Петак, 31.1.2014 | Актуелности

Војска Србије укључила се у акцију деблокаде путних праваца, након што су снежни наноси и јаки удари ветра завејали људе и возила на више локација. Транспортни хеликоптер 204. ваздухопловне бригаде Ми-17 (ХТ-48) превози до болнице у Зрењанину грађане који су од синоћ завејани у околини Стајићева.

Војска Србије укључила се у акцију деблокаде путних праваца, након што су снежни наноси и јаки удари ветра завејали људе и возила на више локација.

Транспортни хеликоптер 204. ваздухопловне бригаде Ми-17 (ХТ-48) превози до болнице у Зрењанину грађане који су од синоћ завејани у околини Стајићева. У пет наврата превезене су 84 особе, међу којима је и жена с једногодишњим дететом.

На лицу места били су министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, Предраг Марић.

– Морам да кажем, зачуђујуће је одсуство одговорности грађана, који се у оваквим случајевима одлучују на пут. Вече ћемо дочекати спокојно, а војна возила остаће на терену – изјавио је министар Родић.

Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације, истакао је да до мрака сви путници морају бити евакуисани на путу Стајићево–Перлез. Он је упозорио да се током ноћи очекује још лошије време и да грађани никако не крећу на пут.

На правцу Бачка Топола – Суботица код Новог Орахова Прва бригада ангажовала је тенк за извлачење. Тенком је рашчишћен снег и ослобођена колона завејаних возила. До промрзлих путника стигло је и војно возило с топлим чајем за промрзле путнике. На лицу места су и командант Прве бригаде бригадни генерал Стојан Батинић и командант гарнизона Бачка Топола потпуковник Слађан Арсенић.

Ка најкритичнијем правцу, Перлез–Стајићево, упућена је механизација 333. инжињеријског батаљона, као и хеликоптер „газела“ који извиђа терен, док су на путу Бачка Топола – Кула већ ангажоване инжињеријске машине Прве бригаде Копнене војске.

Две инжињеријске машине налазе се на релацији Панчево – Банатско Ново Село – Владимировац, где одржавају проходност пута.

Припадници Прве и Специјалне бригаде Копнене војске и Команда за равој Банатске бригаде обезбедили су за угрожене грађане вреће за спавање, ћебад, одећу за утопљавање и топле напитке.

Центар за обуку Копнене војске упутио је санитетско возило у село Кличевац код Великог Градишта, које је такође задесило невреме.

Повезане вести