Pripadnici Vojske Srbije pokazali visoku spremnost na vežbi u Rusiji

Subota, 18.8.2018 | Međunarodna saradnja

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske uspešno su izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem na poligonu Luga u Ruskoj Federaciji.

Sa kolegama iz 25. motostreljačke i 9. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ruske Federacije pripadnici Vojske Srbije izvršili su sve postavljene zadatke i uspešno neutralisali mete i druge ciljeve.

Komandant vežbe, ujedno i komandant ruske 6. armije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko ocenio je rad učesnika vežbe visokom ocenom vrlo dobro. Pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske istakao je da Vojska Srbije ima višestruku korist od ovakvih vojnih vežbi.

- Na nepoznatom terenu sa sličnim naoružanjem proveravamo sebe koliko smo sposobni da delujemo u takvim uslovima sa drugim, stranim oružanim snagama. U saradnji sa kolegama iz Rusije proveravamo, takođe, kakve su naše procedure i naša taktika - objasnio je pukovnik Stamenković.

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Vojske Srbije iz Kuršumlije na vežbi su koristili rusku tehniku i naoružanje - automatske puške AK-74, puškomitraljeze RPK, ručne raketne bacače RPG-7 i oklopna vozila MT-LB naoružana mitraljezima "Kord" kalibra 12,7 milimetara.

Govoreći o vežbi, komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković rekao je da se saradnja sa kolegama iz Oružanih snaga Ruske Federacije ogledala pre svega u razmeni iskustava u tome kako jedan mehanizovani bataljon izvodi odbranu.

- Smatram da je vežba uspešno izvedena. Nije bilo narušavanja mera bezbednosti. Sada nam predstoji povratak u matične jedinice - istakao je potpukovnik Vuković.

Na vežbi na poligonu Luga Vojska Srbije je imala i svoju logistiku, koja se brinula o snabdevanju hranom i pijaćom vodom, kao i medicinskom zbrinjavanju naših pripadnika.

- Zamisao mog komandanta bila je da ovde na terenu sagledam kako funkcioniše logistika u Oružanim snagama Ruske Federacije. Moram da zahvalim kolegama iz Rusije koji su nam maksimalno oko svega izašli u susret dok smo boravili na njihovim poligonima - istakao je major Bratislav Krstić iz 37. mehanizovanog bataljona.

Saradnjom sa kolegama iz Rusije zadovoljan je i poručnik Milenko Stepančević, komandir mehanizovanog voda, koji dodaje da je učešće na vežbi jedno novo iskustvo.

- Specifičnost boravka u Ruskoj Federaciji jeste česta promena vremenskih prilika. Ujutro bude hladno, preko dana pada kiša, a uveče se ponovo smrzavamo - objašnjava poručnik Stepančević kome ekstremni klimatski uslovi nisu smetali da sa svojim vodom postigne vrlo dobre rezultate u svim segmentima vežbe.

Završnom prikazu na vežbi 17. avgusta prisustvovao je izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić. Održana je i ceremonija svečanog zatvaranja vežbe, a kasnije i prijateljska fudbalska utakmica.

Na vežbi je učestvovalo 195 pripadnika Vojske Srbije i 600 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije, sa ukupno 200 sredstava borbene tehnike. Ruska vojska je koristila samohodne haubice MSTA-S, višecevne bacače raketa GRAD, helikoptere Mi-35 i Mi-28N i avione Su-35S. Vojska Srbije je, osim naoružanja mehanizovane pešadije, koristila i minobacače kalibra 120 milimetara.

Povezane vesti