Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju u Libanu

Sreda, 27.12.2023 | Multinacionalne operacije
U kasarni „Ribnica“ u Kraljevu danas je održana vojna svečanost povodom ispraćaja novog kontingenta Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kontingent čine pešadijska četa iz sastava Druge brigade kopnene vojske, štabni oficiri, koji će biti angažovani u komandi misije, i grupa specijalističkih oficira zaduženih za podršku našem kontingentu. Oni će narednih šest meseci u sastavu mirovnih snaga izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira u sektoru „Istok“ mirovne operacije Ujedinjenih nacija u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Zoran Dragićević, predstavnici jedinica Vojske Srbije, verskih zajednica i organa lokalne samouprave, te rodbina i prijatelji vojnika i starešina koji se upućuju u mirovnu operaciju.

Državni sekretar Starović je komandiru pešadijske čete kapetanu prve klase Miljanu Đuriću uručio zastavu Republike Srbije, a pripadnicima Vojske Srbije poželeo uspešnu realizaciju dodeljenih zadataka u zoni operacije i siguran povratak u otadzbinu.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine, a osim kontingenta u sektoru „Istok“, trenutno je u ovoj operaciji raspoređen i vod Vojske Srbije za zaštitu mirovnih snaga u sektoru „Zapad“.

Povezane vesti