Obuka pešadijske čete za učešće u mirovnim operacijama

Ponedeljak, 8.8.2022 | Obuka
U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca u toku je kolektivna obuka pešadijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu. 

Radi dostizanja zahtevanog nivoa spremnosti, nakon završene individualne obuke, pripadnici pešadijske čete sada, uz pomoć instruktora iz Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, prolaze sveobuhvatne pripreme za realizaciju zadataka koji ih mogu očekivati u međunarodnom okruženju.

Programom obuke predviđeno je uvežbavanje taktika, tehnika i procedura za izvršavanje zadataka jedinice u zoni operacije, kao što su kontrola masovnih okupljanja, uspostavljanje kontrolnih punktova, realizacija pešačkih i kombinovanih patrola, evakuacija ranjenih i povređenih i postupanje u slučaju nailaska na neeksplodirana ubojna sredstva. 

Po završetku ove faze obuke, pripadnici pešadijske čete realizovaće vežbu evaluacije, na kojoj će biti proverene obučenost i interoperabilnost jedinice za učešće u mirovnoj operaciji.

Vojska Srbije u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Libanu angažuje jedinicu ranga pešadijske čete od 2013. godine, a trenutno se u zoni ove operacije nalaze i naši štabni oficiri, vod za zaštitu snaga i element nacionalne podrške.

Povezane vesti