Međunarodna letno-taktička vežba „BARS 2018”

Četvrtak, 4.10.2018 | Međunarodna saradnja

Četvrta međunarodna letno-taktička vežba „BARS 2018“, na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, održava se na aerodromu Batajnica.

Pre početka dela današnjih letačkih aktivnosti na aerodromu Batajnica, rukovodilac vežbe komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić istakao je da je reč o vežbi koja tradicionalno nosi pun naziv “Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”.

- Vežba je dobila na značaju, što iz godine u godinu postaje tradicija na ovim prostorima. Ovo je, naime, četvrta godina za redom da se vežba realizuje zajedno sa Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije - naglasio je general Bilić.

Govoreći o vežbi, on je istakao da u vežbi učestvuju vazduhoplovi iz sastava RViPVO Vojske Srbije i to MiG-29, lovački avion u verziji jednoseda i dvoseda i helikopter Mi-17, najnoviji helikopter u našem naoružanju, i što je značajno za ovu vežbu, angažovane su mešovite posade. 

- Složenost zadataka na vežbi ogleda se u tome što su, osim vazduhoplovstva Ruske Federacije i Srbije, uključeni i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije. Kada se vežba realizuje na prostoru Ruske Federacije, tamo su, takođe, uključene njihove specijalne snage - istakao je general Bilić. 

Rukovodilac vežbe general Bilić je, takođe, istakao da se vežba izvodi u vazdušnom prostoru Republike Srbije, na različitim lokacijama. 

- Tokom prethodna četiri dana trajanja vežbe, izvršili smo uvežbavanje traganja i spasavanja, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Danas je, takođe, u vazdušnom prostoru iznad aerodroma Batajnica izvedena vazdušna borba, prost i složen pilotaž, a na prostoru Čente uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima - objasnio je general Bilić.

On je, takođe, dodao da je vežba prilika, zbog svog mešovitog karaktera, za prenošenje i razmenu iskustava i znanja među posadama dveju zemalja. 

Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Konstantin Surikov, rekao je da je reč o drugom izvođenju vežbe u Srbiji, a cilj vežbe, kako je dodao, nije obuka, već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mešovitim posadama.

- U ovoj vežbi učestvuju već pripremljeni piloti, kako sa srpske strane, tako i sa ruske. Letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i uvežbavaju se najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji. Cilj je, takođe, da uvežbamo i sporazumevanje između posada - naglasio je pukovnik Surikov.

Prema njegovim rečima, vežba je do sada proticala uspešno, ocenivši da su se mešovite posade dobro pokazale u izvršavanju zadataka.

Nakon leta koji je prikazan posetiocima na današnjoj vežbi, pilot potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, istakao je da je cilj vežbe bio uvežbavanje kontrole i zaštite vazdušnog prostora mešovitih posada, čime se razvijala operativna sposobnost naših snaga, kao i interoperabilnost.  

U današnjem segmentu, kako je dodao, prikazana je, između ostalog, i simulacija vazdušne borbe napada na pojedinačni cilj, kao i napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.

Potpukovnik Oleg Kiljas, koji je bio deo iste posade, istakao je da je tokom leta pokazana dosta dobra obuka i priprema, a on je bio zadužen za kontrolisanje izvršavanja zadataka.

Major Goran Gajić, pilot helikoptera, ocenio je da su iskustva stečena na ovoj vežbi dragocena i za ruske i za pilote Vojske Srbije, naročito jer se, u zavisnosti od zemlje u kojoj se vežba izvodi, uče procedure druge strane koje se koriste u vazduhoplovstvu, a njegov kolega, potpukovnik Aleksej Lepkin da su na vežbi stekli prijatelje.  

Vežba „BARS” četvrtu godinu zaredom realizuje se naizmenično u Ruskoj Federaciji i Republici Srbiji. Ovogodišnja vežba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i trajaće do 6. oktobra.

Biljana Miljić

Povezane vesti