Dezangažovanje tima Vojske Srbije za zaštitu brodova u operaciji Atalanta

Ponedeljak, 29.11.2021 | Multinacionalne operacije
Pripadnici autonomnog tima Vojske Srbije za zaštitu brodova Svetskog programa za hranu UN doputovali su danas u Republiku Srbiju nakon uspešnog angažovanja u zoni vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije „Atalanta“.

U prethodnih pet meseci, pripadnici tima iz sastava 72. brigade za specijalne operacije bili su angažovani na pružanju zaštite broda „Spikerog“ kojim se doprema humanitarna pomoć Republici Somaliji. 

U uslovima piratskih napada i ozbiljnih pretnji po bezbednost plovidbe uz obale Somalije u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, autonomni tim za zaštitu brodova je uspešno realizovao sve zadatke u skladu sa mandatom misije „Atalanta“ i na dostojan način reprezentovao Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji „Atalanta“ od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira na brodovima u Indijskom okeanu i u Operativnoj komandi na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova. Ovo je osmi tim koji je Vojska Srbije angažovala u ovoj vojnoj operaciji Evropske unije.

Povezane vesti