Obuka najmlađih pilota za letenje na avionu „orao“

Četvrtak, 23.12.2021 | Obuka
Na aerodomu „Morava“ u Lađevcima se, pored redovnih trenažnih letova, trenutno realizuje i obuka najmlađih pilota Vojske Srbije za letenje na lovcu-bombarderu J-22 „orao“.

Obuku pohađaju potporučnici koji su po završetku Vojne akademije raspoređeni u 98. vazduhoplovnu brigadu i koji su uspešno savladali letenje na avionima „lasta“ i „supergaleb“ G-4. Oni su u prvoj fazi obučavanja realizovali zemaljsku pripremu za letenje, koja je obuhvatala tehničku radionicu i obuku na simulatoru leta, i potpuno spremni su ušli u proces letačke preobuke. 

Piloti sada prolaze obuku u osnovnom, akrobatskom i navigacijskom letenju, nakon čega ih očekuju samostalni letovi, borbena i obuka u grupnom letenju, kako bi bili osposobljeni za pružanje vazduhoplovne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske i dejstvo po ciljevima na zemlji.

Završetkom njihovog osposobljavanja 98. vazduhoplovna brigada će dobiti još jednu generaciju mladih pilota u potpunosti obučenih za izvršavanje borbenih zadataka za koje je namenjen ovaj tip vazduhoplova.

Povezane vesti