Obuka na novim radarima u 126. brigadi VOJIN

Četvrtak, 25.4.2024 | Obuka
U 126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u toku je obuka profesionalnog sastava na osmatračkim radarima velikog dometa GM-400, koji su od prošle godine u naoružanju Vojske Srbije.

Intenzivna obuka na ovim savremenim radarskim sistemima realizuje se svakodnevno, kako bi se osposobio što veći broj posluga za njihovu upotrebu i spremno dočekao dolazak novih radara kratkog i srednjeg dometa iz familije GM (Ground Master), koji imaju isti princip rada.

Obuka obuhvata teorijske sadržaje iz oblasti radarske tehnike i praktičan rad na sistemu, kada se prorađuju procedure u prikupljanju, obradi i distribuciji podataka radarskog osmatranja i uvežbava rad tehničkog osoblja zaduženog za održavanje hardverskih i softverskih komponenti sistema.

Model radara GM-400 koji je nabavila Republika Srbija smatra se trenutno najboljim radarom dugog dometa na svetu,  a njegovim uvođenjem u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije ispunjeni su najviši standardi u realizaciji zadataka kontrole vazdušnog prostora, navođenja borbene avijacije u lovačkoj nameni, usmeravanja aritiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i pružanja navigacijske pomoći vazduhoplovima u nuždi.

Povezane vesti