Obuka oficira za navođenje u 126. brigadi VOJIN

Ponedeljak, 28.8.2023 | Obuka
U jedinicama 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u toku je redovna obuka oficira za navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni i pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima u vanrednim okolnostima.

Obuku prolaze starešine na dužnostima oficira za navođenje u četama VOJIN radi održavanja zahtevanog nivoa osposobljenosti za realizaciju namenskih zadataka u vazduhoplovnoj komunikaciji i kontroli vazdušnog prostora Republike Srbije. Akcenat je na trenažu i dodatnom osposobljavanju mladih starešina, kako bi i oni dostigli najviše standarde obučenosti koje zahteva specifičan proces kontrole i vođenja vazduhoplova.

Aktivnost se realizuje u koordinaciji sa letačkom obukom posada lovačke avijacije, čime se postiže optimalna uvežbanost svih elemenata u stalno zadejstvovanim snagama, u realnom vremenu i uslovima najpribližnijim mogućoj stvarnoj situaciji. Tokom obuke, oficiri za navođenje sarađuju i sa  Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, sa kojom uvežbavaju procedure za pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima iznad teritorije Republike Srbije.

Realizacijom ove obuke, koja se u 126. brigadi VOJIN izvodi u ciklusima tokom cele godine, unapređuju se saradnja i sadejstvo svih učesnika u vazduhoplovnoj komunikaciji, a time i ukupne sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Povezane vesti