Pripadnici Vojske Srbije na vežbi traganja i spasavanja SAREX 39-18

Petak, 28.9.2018 | Obuka

Pripadnici 98. vazduhoplovne brigade i 63. padobranskog bataljona učestvovali su na vežbi traganja i spasavanja SAREX 39-18, koja je u organizaciji Direktorata za civilno vazduhoplovstvo održana juče u rejonu opštine Kučevo u Braničevskom okrugu.

Na ovoj vežbi stalno zadejstvovanih snaga za traganje i spasavnje učešće su uzeli i  Ministarstvo unutrašnjih poslova, Gorska služba spasavanja, spasilačko-vatrogasna jednica, Crveni krst, Klinički centar Srbije, Klinički centar Niš, VMA i organi lokalne samouprave

Prema scenariju vežbe, došlo je do udesa dva vazduhoplova u kome je više lica povređeno. Nakon dojave Spasilačko-koordinacionog centra za traganje i spasavanje pokreću se propisane procedure i obaveštavaju svi učesnici vežbe.

Helihopteri MUP-a i Vojske Srbije pretražuju teren iz vazduha u potrazi za mestom nesreće, lociraju olupinu, a zatim vatrogasci gase požar nastao padom letelice. Za to vreme pripadnici Crvenog krsta i Gorske službe spasavanja zbrinjavaju povređene i one čiji su životi ugroženi transportuju do medicinskih ustanova helihopterom Mi-8 iz sastava 98. vazduhopovne brigade.

– Direktorat civililnog vazduhoplovstva kao nacionalno i regulatorno telo za civilni vazdušni saobraćaj u Republici Srbiji nadležan je za organizovanje i upravljanje sistemom traganja za vazduhoplovima i spasavanja lica. Vežba SAREX 39-18 održana je po međunarodnim standardima, pa smo pokazali kako angažovane jedinice reaguju u vrlo realističnom scenariju, rekao je koordinator vežbe Nikola Šarančić, šef Spasilačko-koordinacionog centra Diretorata za civilno vazduhoplovstvo.

On je dodao da je vežba imala segmente traganja, evakuacije uz pomoć vertikalnih metoda helihopterom, lociranje srušenog vazduhoplova, traganje, formiranje poljske bolnice i zbrinjavanje povređenih.

Cilj vežbe SAREX 39-18 je da se uvežbaju stalno zadejstvovane snage za traganje i spasavanje za pravilnu i brzu procenu sitacije, koordinaciju s drugim angažovanim učesnicima i pronalaženje mesta udesa vazduhoplova, te spasavanje i transport povređenih do najbliže medicinske ustanove.

Mirjana Krstović, MC Odbrana

Povezane vesti