Obuka na novim radarima u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO

Ponedeljak, 25.12.2023 | Obuka
U 126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u toku je obuka profesionalnog sastava na osmatračkom radaru velikog dometa GM-400, koji je odnedavno u naoružanju Vojske Srbije.

Reč je o savremenom radarskom sistemu francuskog proizvođača Tales, koji zahvaljujući naprednim softverskim rešenjima obezbeđuje odličnu sliku situacije u vazdušnom prostoru, uz minimalno održavanje i visok nivo operativne dostupnosti. Model koji je nabavila Republika Srbija smatra se trenutno najboljim radarom dugog dometa na svetu, a naša zemlja je prvi inostrani kupac ove unapređene verzije.

Radar ima mogućnost istovremenog otkrivanja i praćenja širokog spektra ciljeva na malim i velikim daljinama, od aviona i helikoptera koji lete na različitim visinama, do niskoletećih objekata malog radarskog odraza, kao što su taktičke bespilotne letelice ili krstareće rakete.

Obuka se realizuje na radarskom položaju i obuhvata teorijske sadržaje o principima rada radarske tehnike i praktičan rad na sistemu, a izvodi se sa ciljem osposobljavanja komandira vodova i odeljenja, radarskih tehničara i drugih specijalista za upotrebu i osnovno održavanje radara.

Uvođenjem savremenih radara iz familije GM-400 (Ground Master) u operativnu upotrebu u jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja značajno su unapređene sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora Republike Srbije.

Povezane vesti