Promocija najmlađih podoficira Vojske Srbije

Petak, 13.10.2017 | Obuka

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu je u prve podoficirske činove promovisano 125 slušalaca 10. i 11. klase Osnovnog kursa za podoficire.

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ održana je vojna svečanost na kojoj je u prve podoficirske činove promovisano 125 slušalaca 10. i 11. klase, do juče najboljih profesionalnih vojnika Vojske Srbije.

Svečanoj promociji prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin sa saradnicima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković s članovima proširenog kolegijuma, glavni podoficiri iz jedinica Vojske Srbije, vojnodiplomatski predstavnici u Republici Srbiji, predstavnici Grada Pančeva i Južnobanatskog okruga, mnogobrojni građani i rodbina i prijatelji najmlađih vodnika.
 
Čestitajući vodnicima prvi oficirski čin, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da Vojska Srbije jača svoje operativne sposobnosti, ali da je u srži svake operativne sposobnosti čovek.
 
– Danas smo snažniji i jači za novu klasu podoficira, danas su naši podoficiri ušli u svoje prve podoficirske činove i dokazali da će se proces povećanja Vojske Srbije svakako nastaviti. Jačamo i materijalnu i kadrovsku bazu Vojske Srbije, već smo počeli da podižemo dnevnice, obezbedili smo solidarnu pomoć, očekujemo značajno povećanje plata, koje će biti veće nego što smo ikada imali, izaći ćemo sa konceptom masovne stambene izgradnje za pripadnike bezbednosnog sektora – rekao je ministar Vulin i dodao da Vojska Srbije ne samo da se naoružava nego i poboljšava materijalni položaj svojih pripadnika.
 
– Snažna i zadovoljna vojska je garant naše samostalnosti, naše nezavisnosti i našeg prava da sami odlučujemo o sebi. Ovakva vojska koja jača, koja je sve brojnija i sve bolje naoružana, sve zadovoljnija, vojska je koja garantuje da državno rukovodstvo može da samostalno donosi svoje odluke i da te odluke budu u interesu jedino i isključivo Srbije, istakao je ministar odbrane i dodao da je politika vojne neutralnosti i donošenja sopstvenih odluka, politika koju ćemo nastaviti.
 
– Naš vrhovni komandant Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije, svi oni koji u ovoj zemlji odlučuju o političkoj budućnosti Srbije mogu da budu sigurni da je Vojska garant mira, garant stabilnosti ali i siguran faktor odvraćanja i garant da će naše političke odluke biti poštovane i odluke koje se donose u interesu ovog naroda biti sprovedene.
 
Obraćajući se najmlađim podoficirima Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je pred njima težak zadatak.
 
– Treba da budete bolji od uspomene na 1300 kaplara, bolji od uspomene na Milunku Savić.  Ali lak je zadatak pred vama, da budete baš kao oni. A šta drugo da budete vi koji ste se opredelili za časni poziv, vi koji ste se opredelili da svojoj domovini služite životom, vi koji ste se opredelili da svojoj domovini služite odricanjem, radom, samopregorom, samopoštovanjem i poštovanjem, vi, koji ste se opredelili da svojoj državi služite svojim životom, ne možete da budete ništa drugo nego dostojni i ponosni, ne možete da budete ništa drugo nego ponosno sećanje, baš onakvo kakvo je bilo za 1300 kaplara i Milunku Savić.
 
– Budite dobri prema onima koji će doći kod vas, budite onakvi kakvi su bili prema vama, puni poštovanja, puni ljubavi. Budite onakvi kakve su vaše starešine bile prema vama, prenesite to na one koji dolaze, svako od vas neka nikad ne zaboravi da je dobio ono najdragocenije ono najvaljanije – dobio je nečije dete.
 
Ministar Vulin je rekao da je težak posao pred mladim podoficirima.

– Nema vojske koja ne počiva na vama, na vašoj hrabrosti, upornosti i strpljenju, tvrdoglavosti, na žilavosti. Niste vi ispod oficira kao što niste ni iznad vojnika, jedna ste vojska i bez svakog od vas nema vojske a bez vojske nema Srbije, a bez Srbije čemu ovaj život, bez Srbije čemu bi se radovala vaša i moja deca, čemu bi se radovali mi.
 
– Treba da se spremimo za onaj dan, da odgovorimo na pitanje na koje su odgovarali naši preci – ima li išta vrednije od slobode?  Nema!  Nijedna generacija u istoriji srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor na to teško i strašno pitanje. Kada prođete prstima kroz kosu svoje dece, recite im da ste dali odgovor kakav jedino srpski vojnik i može da da – zaključio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
 
Najbolji polaznici 10. i 11. klase Osnovnog kursa za podoficire su vodnici Ivan Obradović i Dragan Kitić, drugi u rangu vodnici Nikola Gvozdenović i Miloš Marjanović, a treći – vodnici Nenad Kostić i Dragan Ivaniš.
 
Ručni sat najboljima u rangu uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, drugima u rangu obe klase načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, a trećim najuspešnijim polaznicima Osnovnog kursa za podoficire – glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Milojko Milosavljević.
 
Obraćajući se prisutnima, prvi u rangu, vodnik Dragan Kitić je, u ime kolega iz obe klase, rekao da je za njima veoma težak i zahtevan period ali isto tako zanimljiv i uzbudljiv.
 
– Proteklih šest meseci na Osnovnom kursu za podoficire, a pre toga na Liderskom kursu u Centru zajedno smo prolazili kroz razne vrste selekcija i kroz razne oblike složene obuke, čiji rezultat smo mi, 125 najmlađih podoficira Vojske Srbije, koji stojimo pred vama, ponosni na životni put koji smo izabrali, rekao je Kitić i dodao da je velika čast biti podoficir Vojske Srbije spreman da da svoj život za otadzbinu.
 
Zahvaljujući na podršci načelniku Generalštaba i svim komandantima, glavnim podoficirima, komandirima i iskusnim instruktorima, vodnik Kitić je istakao da najmlađi podoficiri željno iščekuju da se jave na svoje prve podoficirske dužnosti, naoružani stečenim znanjem spremni da se suoče sa izazovnim zadacima koji ih očekuju.
 
Na kraju svečanosti, nakon defilea jedinica, prisutni su imali priliku da pogledaju prikaz rada komande Druge armije za vreme Cerske bitke i obiđu taktičko-tehnički zbor.

Povezane vesti