Letačka obuka na avionima „orao“

Četvrtak, 18.8.2022 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima i u širem rejonu Kraljeva, pored redovnih trenažnih letova, realizuje se preobuka pilota Vojske Srbije za borbenu upotrebu aviona „orao“.

Višemesečnu preobuku za ovaj tip vazduhoplova prolaze najmlađi oficiri 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, koji su, još tokom školovanja na Vojnoj akademiji, uspešno savladali letenje na avionima „lasta“ i „supergaleb“ G-4. 

U skladu sa programom osposobljavanja, mladi piloti su do sada uspešno završili tehničku radionicu, obuku na simulatoru leta i prvu fazu letačke preobuke koja je obuhvatala osnovno i akrobatsko letenje, ispitne i samostalne letove. U završnoj fazi preobuke, oni uvežbavaju taktike, tehnike i procedure u pripremi i realizaciji grupnog leta, a potom ih očekuje i borbena obuka kako bi u potpunosti bili osposobljeni za izvršavanje namenskih zadataka u svim situacijama.

Uspešnom realizacijom ovog osposobljavanja 241. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila će dobiti još jednu generaciju obučenih pilota za izvršavanje letačkih zadataka lovcem-bombarderom „orao“, i time unaprediti ukupne sposobnosti jedinice za pružanje vazduhoplovne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske u toku izvođenja operacija.

Povezane vesti