Redovna letačka obuka na helikopterima H-145M

Sreda, 7.12.2022 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ i u širem rejonu Niša u toku je redovna obuka pripadnika 98. vazduhoplovne brigade za izvršavanje letačkih zadataka na helikopterima H-145M.

Obuka se realizuje s ciljem održavanja i podizanja nivoa osposobljenosti za izvršavanje namenskih zadataka, kako u povoljnim tako i u složenim metereološkim uslovima, danju i noću, a prolaze je piloti 119. mešovite helikopterske eskadrile. 

U skladu sa programom obučavanja, piloti u ovom periodu uvežbavaju tehnike i procedure prilikom vanaerodromskog sletanja i poletanja na neobezbeđenom terenu, letenja u niskim zonama, kao i izviđanja i pretrage terena u uslovima smanjene vidljivosti, udara vetra i kiše, koji otežavaju izvršavanje zadataka.

U obuku je aktivno uključen i tehnički sastav eskadrile, čiji su stručnost i profesionalizam ključni za ispravnost vazduhoplova i njihovu dostupnost za letenje. 

Realizacijom obuke u helikopterskim eskadrilama Vojske Srbije, koja se realizuje po ciklusima tokom cele godine, obezbeđuje se vrhunska obučenost profesionalnog sastava i gotovost za izvršavanje zadataka izviđanja, traganja i spasavanja, transporta vazdušnim putem i pružanja vazduhoplovne vatrene podrške snagama u izvođenju operacija.

Povezane vesti