Svečanost povodom početka kurseva u Centru za obuku i usavršavanje podoficira

Ponedeljak, 25.1.2016 | Obuka

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu danas je održana svečanost povodom početka Osnovnog, Višeg i Komandno-štabnog kursa za podoficire.

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu danas su započeli Komandno-štabni kurs za podoficire sa 32 polaznika — viša podoficira, Viši kurs za podoficire sa 32 polaznika — mlađa podoficira i Osnovni kurs za podoficire sa 80 polaznika — profesionalnih vojnika.



Svečanosti povodom početka kurseva prisustvovali su komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generašlštaba brigadni general Marinko Pavlović i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Milojko Milosavljević.

Uz želje za uspešnu realizaciju kurseva general Pavlović je istakao važnost sva tri kursa uz poseban osvrt na najmlađe, profesionalne vojnike polaznike Osnovnog kursa za podoficire.

— Danas Osnovni kurs za podoficire započinje 80 izabranih i selektovanih profesionalnih vojnika koji su dobili šansu da završetkom ovog kursa trajno reše svoj status u Vojsci i postanu podoficiri — rekao je general Pavlović.

Obraćajući se polaznicima Komandno štabnog kursa general Petrović je istakao da je u današnje vreme veoma velika uloga podoficira u komandama, tako da je dobro što ovakav vid usavršavanja postoji i za podoficire.

— Obuku na kursevima u Centru za obuku i usavršavanje podoficira izvode najbolji podoficiri — instruktori, ali i oficiri iz Komande Komande za obuku i generali iz uprava Generalštaba iz čega se vidi  važnost školovanja podoficirskog kadra za potrebe čitave naše vojske — istakao je general Petrović, uz poruku polaznicima kursa da vreme na školovanju iskoriste za učenje, lična usavršavanja i razmenu iskustava.

Glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik Milojko Miolosavljević  održao je prvi čas sa polaznicima Osnovnog kursa za podoficire po temi „Razvojni put podoficira“ gde je preneo deo svojih iskustava i upoznao prisutne sa vrstama karijere i načinima razvoja podoficirskog kora u našoj vojsci.

Koncepcija karijernih kurseva kao što su komandno-štabni kurs za podoficire i Viši kurs za podoficire po novom sistemu usavršavanja podoficira se realizuje tako što se tačno u određenim momentima u karijeri podoficiru daju određena potrebna znanja neophodna za dalji tok karijere, dok Osnovni kurs za podoficire omogućava izabranim profesionalnim vojnicima da nakon uspešno završenog kursa postanu podoficiri.
 

Povezane vesti