Promocija novih podoficira Vojske Srbije

Petak, 12.10.2018 | Aktuelnosti

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira održana je svečanost povodom promocije 12. i 13. klase slušalaca osnovnog kursa za podoficire na kojoj je 116 profesionalnih vojnika proizvedeno u čin vodnika

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu održana je svečanost povodom promocije 12. i 13. klase slušalaca osnovnog kursa za podoficire na kojoj je 116 doskorašnjih profesionalnih vojnika, posle šestomesečne obuke, proizvedeno u čin vodnika Vojske Srbije.

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generaštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković sa delom kolegijuma načelnika Generalštaba, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, rodbina i prijatelji najmađih vodnika.

Čestitajući u ime načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića, najlađim vodnicima Vojske Srbije prvi podoficirski čin, general Cvetković je istakao da je odbrana otadzbine za naš narod uvek bila više od obaveze.

- Biti pripadnik Vojske Srbije i učestvovati u očuvanju stabilnosti svoje otadzbine predstavlja najveću čast i za sve profesionalne vojnike koji su danas promovisani u prve podoficirske činove. Oni su prešli dug i naporan put da bi bili u današnjem stroju. Odgovornim i uporim radom u svojim jedinicama zaslužili su mogućnost za stručno i karijerno usavršavanje i napredovanje u službi. Na prvom stepeniku profesionalne karijere svesni su da ih u jedinicama u koje budu otišli očekuju novi i složeniji zadaci. Biće ispred stroja, vođe svojim vojnicima, primer i prvi uzor na koji se ugledaju. Vojnik na svakom zadatku koji obavlja, i u miru i u ratu, najpre vidi svog komandira, podoficira, kome oficiri prenose svoja znanja i iskustva. Zadatak podoficira je da, tokom obuke, te veštine i znanja s vojnicima uvežbaju do savršenstva - rekao je general-major Petar Cvetković.

Najbolji polaznik 13. klase osnovnog kursa za podoficire vodnik Tanasije Radosavljević poželeo je najmlađim vodnicima uspeh u radu na novim formacijskim dužnostima.

- Svojim kolegama u stroju bih poručio da pravovremeno prepoznaju značaj unapređenja svojih taktičkih, tehničkih i stručnih znanja, veština i sposobnosti, radi daljih upućivanja na karijerne i specijalističke kurseve, jer će samo tako doprineti sveobuhvatnom jačanju Vojske Srbije - rekao je vodnik Radosavljević.

Trojici najboljih iz 13. klase, vodnicima Tanasiju Radosavljeviću, Bratislavu Žarkoviću i Zoranu Miloševiću, kao i trojici najboljih 12. klase osnovnog kursa za podoficire vodnicima Slaviši Pejiću, Aleksandru Kostiću i Vladi Nenadoviću, uručeni su ručni satovi.

Povezane vesti