Uspešna provera snaga za traganje i spasavanje

Petak, 29.9.2017 | Obuka

Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja i Direktorat civilnog vazduhoplovstva danas su uspešno izveli vežbu traganja i spasavanja SAREX 39-17.

Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja i Direktorat civilnog vazduhoplovstva danas su uspešno izveli vežbu traganja i spasavanja SAREX 39-17, koja je imala za cilj da testira sadejstvo civilnih i vojnih snaga na dežurstvu u misiji reagovanja na udes civilnog vazduhoplova na teritoriji Srbije. 

U vežbi su učestvovali Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata na aerodromu „Nikola Tesla“, 98. vazduhoplovna brigada sa svojim helikopterskim jedinicama 714. eskadrilom iz Kraljeva i 119. eskadrilom iz Niša, kao i Klinički centar grada Niša. 

Prema scenariju vežbe vazduhoplov koji je doživeo udes u reonu Sjenice emitovao je signal za slučaj opasnosti koji je Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata preneo Operativnom centru RV i PVO, po čijem naređenju su aktivirane dežurne snage za traganje i spasavanje RV i PVO na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Posada helikoptera gazela sa kraljevačkog aerodroma imala je zadatak da locira predajnik letelice, čije je tačne koordinate prenela radio-vezom helikopteru Mi-8, koji je uz pomoć ekipe Kliničkog centra iz Niša locirao i hitno prevezao povređene nazad na aerodrom u Nišu. Sanitet službe za urgentnu medicinu je zatim izvršio prihvat povređenih i prevezao ih u Klinički centar čime je vežba zvanično i okončana. 

Vežba je u potpunosti uspela, a ostvarena vremena, postupci i praktično izvođenje svih scenarija podrobno će biti analizirani kako iz ugla rukovodioca vežbe tako i učesnika.

Cilj Direktorata civilnog vazduhoplovstva je da kroz vežbe kao što je ova proveri ali pre svega edukuje i unapredi sve civilne i vojne deklarisane za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu radi što efikasnije saradnje i učinka.

Povezane vesti