Borbena obuka na jurišnim avionima Vojske Srbije

Sreda, 5.6.2024 | Obuka
Pripadnici lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile iz sastava 98. vazduhoplovne brigade koja bazira na vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva realizuju intenzivnu obuku na jurišnim avionima „orao“.

Obuka se izvodi sa ciljem održavanja trenaža i visokog nivoa osposobljenosti letačkog i tehničkog sastava za pružanje vazduhoplovne vatrene podrške kopnenim i specijalnim snagama u izvođenju borbenih operacija.

U ovoj fazi obučavanja, akcenat je na uvežbavanju za realizaciju složenijih borbenih zadataka koji zahtevaju angažovanje više vazduhoplova. 

Tokom obuke, koja se realizuje u dnevnim, noćnim i složenim meteorološkim uslovima, piloti „orlova“, u ulogama vođe grupe vazduhoplova i pratilaca, uvežbavaju taktičke manevre i izvođenje dejstava po ciljevima na zemlji. 

U letačke aktivnosti su aktivno uključeni pripadnici tehničkog sastava koji vrše pripremu vazduholova za upotrebu i proveru funkcionalnosti motora, radio-navigacijske opreme i naoružanja, pre, u toku i posle leta.

Intenzivna obuka u eskadrili nastavlja se i u narednom periodu, a njenom realizacijom se unapređuje borbena gotovost jedinice i istovremeno gradi poverenje između pilota i tehničara, koji blisko sarađuju u realizaciji namenskih zadataka.

Povezane vesti